СТАРТОВАО ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ПКС ДИГИТАЛНОЈ ТРАНСФОРМАЦИЈИ: Стручна помоћ консултаната за МСП

Најновији програм ПКС допринеће трансформацији пословних процеса, односно мењању целокупне пословне атмосфере у компанијама. Суштина је да се процес рада убрза, постане ефикаснији и транспарентнији

Са једног од часова обуке нове генерације сертификованих дигиталних консултаната у ПКС

Центар за дигиталну трансформацију (ЦДТ) Привредне коморе Србије, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) и Развојном агенцијом Србије (РАС), упутио је почетком јула јавни позив компанијама за пријаву за Програм подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа за 2019. и 2020. годину, а конкурс је отворен све док постоје обезбеђена средства. У оквиру овог програма заинтересованим фирмама обезбеђена је стручна подршка сертификованог консултанта за израду експертске анализе и стратегије дигитализације коју ће финансирати организатори. Након завршетка ове фазе програма, како наводи ЦДТ, предузећа добијају могућност да уз суфинансирање у висини од 50 одсто, односно до максимално 5.000 евра, примене решења развијена у стратегији.

Филип Мрдак, пројект менаџер у ЦДТ, наглашава да је у првој фази ПКС организовала мрежу сертификованих дигиталних консултаната. Они су обучили 45 консултаната у две етапе, а шест су едуковали да буду тренери. У првој фази пројекта, како он објашњава, консултанти проводе два дана са компанијом и раде експертску анализу. Они улазе у предузеће, скенирају све њихове процесе и утврђују приоритете по питању дигиталне трансформације.

– То могу бити пословни модели, пословни процеси, ИТ заштита или маркетинг. Та два дана су за фирму потпуно бесплатна, захваљујући ГИЗ-у. Консултанти у фирме одлазе унапред припремљени јер компанија претходно попуњава упитник који је истовремено и пријава за програм – каже Мрдак за Економетар.

Овај упитник, додаје он, на неки начин представља скенер фирме, како би се видело где се налази предузеће када је реч о дигиталној трансформацији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: