Паметне књиге – више од рукотворина

Драгана Костић за сада једина у Србији прави „тихе“ књиге од текстила које су одавно хит у свету. Направила је стотине тих књига и проширила асортиман на дидактичке картице и коцке за бебе. Најчешће их продаје на основу препорука купаца, али и на друштвеним мрежама – Фејсбуку и Инстаграму

Драгана Костић

Време пандемије изазвано корона вирусом и ванредно стање које је у Србији трајало од половине марта до почетка маја, неповољно је утицало на пословање предузетнице Драгане Костић (45) из Младеновца која израђује паметне књиге за малишане, такозване „тихе“ књиге од текстила. Јер, нема сајмова рукотворина а продаја преко друштвених мрежа је стала, бар у овом послу. Ипак, Драгана није губила време, већ је бесплатно шила за своје суграђане маске и правила планове како да унапреди оно у чему је већ неколико година – едукативне играчке за најмлађе.

Професионални пут Драгане Костић, као и већине запослених у текстилној индустрији у Србији, прекинут је у току транзиције када је остала без посла. Ипак, то је није обесхрабрило, па се пре неколико година упустила у предузетничке воде, а „златне руке“ данас јој обезбеђују солидан приход израдом паметних књига за најмлађе. Ове књиге од материјала су одавно хит у свету, а у Србији све више освајају тржиште дечијих играчака са едукативним карактером.

По образовању Драгана је инжењер за одевну технологију. Убрзо по дипломирању на Вишој техничкој текстилној школи у Београду, запослила се у фабрици конфекције „Црвена звезда“ у Младеновцу, где је и стекла основна знања, а потом и искуство из области технологије израде одеће. После пет година, фирма је отишла у стечај, а она на биро. Уследио је посао у Београду у фабрици „Стем“, где је овладала вештином из области припреме и израде кројних слика. Једно време радила је и у кројачком салону. Све то јој је помогло у ономе што данас ради и ствара – изради паметних књига за најмлађе. Осим тога, Драгана израђује и уникатне хаљине за девојчице, уникатне торбе, као и букмаркере посебном техником филцања вуне.

– Последње две године сам се углавном окренула изради паметних књига. Настојим и да проширим асортиман својих производа, те сад правим и дидактичке картице и коцке за бебе. Идеја да правим паметне књиге дошла је пре неколико година када ми је пријатељица показала занимљиву „тиху” књигу на интернету. Толико ми се допала, да ми је било жао што за такве књиге нисам знала док су моја деца била мала, истиче Драгана.

Прва паметна књига коју је израдила била је рођендански поклон за малу комшиницу Антонију, после су уследиле друге паметне књиге, које углавном наручују баке, тетке и маме. Свака је посебна и необична. Тешко и да може да направи две исте.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: