ПРОИЗВОЂАЧ МЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ „НЕОМЕДИКА“ РАДИ ТЕСТОВЕ ЗА КОВИД-19 – ПРВИ У РЕГИОНУ: Како је нишка фирма постала бренд број један у Египту

Увек тежимо нечем новом у складу са именом фирме, каже Саша Тричковић, власник и директор „Неомедике“. Апарати са четири производне линије стижу у све крајеве света, а највећи увозник од 2017. године је Египат. Од тада реагенсима снабдевају читав здравствени систем Египта: 1.300 државних болница, а уз то и војне болнице. Извозе у многе државе Блиског истока, Африке и централне Европе, али им је тренутно најважнија реализација пројекта „Наиса“ у који су уложили преко два милиона евра

Тим „Неомедике“ на сајму у Дубаију фебруара 2020. године: Већ годинама уназад, ова нишка фирма је значајан извозник

Као електроинжењер, у свет лабораторијске дијагностике ушао сам сасвим случајно, на самом почетку своје професионалне каријере, када сам радио као заступник неколико великих светских брендова на територији бивше Југославије. Дубоко верујући да је могуће бити успешан уз поштовање потреба и жеља клијената, одлучио сам да 2000. године оснујем своју фирму „Неомедика“ (NeoMedica). Тако је и „Неомедика“ настала слично као и многе друге фирме из тог времена: скоро без икаквог капитала и са много ентузијазма и жеље за успехом. Основна делатност је од самог почетка била веледрогерија медицинских средстава, реагенаса и апарата који су потребни за рад у лабораторији, подсећа Саша Тричковић, власник и директор „Неомедике“, фирме која је у јеку пандемије вируса ковид-19 доспела у жижу јавности јер је саопштено да ће ускоро почети да производи тестове на корона вирус. Тестови су квантитативни, детектују антитела и базирани су на “Елиза” методи. „Ови тестови су добри, рецимо, за даваоце крвне плазме и кад вакцина буде пуштена да сазнамо ниво антитела, како се вакцина самопримила код особе која ју је примила“, објашњавао је Саша Тричковић, крајем априла, у једном од бројних разговора за медије.

Сада, у разговору за Економетар, у подсећању на почетке рада „Неомедике“ наводи да првих неколико ексклузивних уговора о дистрибутерству, које су потписали са инопартнерима одмах по оснивању фирме, продужавају до данашњих дана на обострано задовољство – и инопартнера и корисника.

Саша Тричковић: Потпуно посвећен послу и сталном унапређењу процеса рада

– Моја љубав према производњи била је присутна одувек. Ниш као универзитетски центар у време СФР Југославије Тим „Неомедике“ на сајму у Дубаију фебруара 2020. године: Већ годинама уназад, ова нишка фирма је значајан извозник Фото: Неомедика 28 Прича са насловне стране био је и центар електронске и машинске индустрије, што је представљало одлично окружење за остварење тог циља. Па и касније, када смо 2009. године добили дозволу Министарства здравља за производњу медицинских средстава. Један од првих пројеката био је развој биохемијског фотометра који смо спровели заједно са катедром за аутоматику Електронског факултета у Нишу. Пројекат је у то време био подржан од стране Министарства за науку и развој. Линију за производњу имунохроматографских тестова смо заједно са технологијом производње купили од америчког партнера. Одмах након тога, наши стручњаци су у Америци прошли дуготрајну обуку трансфера знања, истиче Тричковић.

Паралелно са тим рађен је “in house” развој линије за производњу хематолошких апарата и реагенаса. То значи да су комплетан развој радили унутар „Неомедике“ и да нису купили технологију, већ су домаћи стручњаци, уз финансирање „Неомедике“, завршили развој производа. И тако је све кренуло, подсетио је на своје почетке саговорник Економетра.

Годинама уназад „Неомедика“ је претежни извозник, а највећа тржишта су земље Блиског истока, Филипини, Индонезија и Вијетнам на потезу Азија-Пацифик, даље Индија, Пакистан, Украјина, Русија, државе северне Африке, државе Европске уније, као и поједине егзотичне земље, попут Обале Слоноваче, Мадагаскара, Боливије, Гвајане, Еквадора, Чилеа, итд.

– Најзначајнија држава и највећи увозник наших производа је Египат где смо 2017. године победили на великом тендеру који су организовали у својој амбасади у Берлину. Од тада снабдевамо читав здравствени систем Египта реагенсима. Имамо пласираних преко 500 аналајзера у Египту, снабдевамо 1.300 болница нашим реагенсима и, без лажне скромности, бренд број један смо у Египту. Тендер је обнављан неколико пута па смо добијали нове уговоре, тако да снабдевамо болнице под Министарством здравља, али и војне болнице, истиче Саша Тричковић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: