Угоститељство против ковида-19 – ко ће победити

Фаза 2 је у Италији требало да означи нормализацију понашања, пре свега у привреди и бизнису. Мај 18., требало је да буде велики дан за угоститеље и власнике трговачких радњи у Италији. Предузетници су се трудили да спремно дочекају тај понедељак. Сви су се понадали, коначно – социјализација. Но, то су била превелика очекивања за земљу која је претрпела драматичне последице пандемије…

Пише: Марина Лазаревић, пословни консултант

Главни разлог неуспешног попуштања у мерама није био број новозаражених, већ нејасна и неблаговремена правила. Прописи су донели многа ограничења и велико инвестирање за власнике који су желели да раде у складу са законом. А правила нису била разумљива и неретко су се тумачила на телевизији?!

Једно од правила било је да растојање међу клијентима мора бити четири метра! Ко је био у Италији, добро зна да шарм овдашњег угоститељства управо чине мали локали, стајање на шанку и испијање кафе „с ногу“. Дакле, правило 4м, било је – незамисливо за спровођење. Да не помињемо да је у метроу одређено растојање од једног метра, а онда се, у угоститељском објекту, где сте у друштву познате особе, инсистира на толиком растојању. О комуникацији на тој дистанци, уз музику у локалу, не треба ни говорити. Дакле, социјализација се своди на комуникацију телефоном. Ово правило је, после протеста путем медија, удружења, градоначелника и председника региона, било ублажено са четири на један метар. А они који немају услове да испоштују правило дистанце 1м – могу између столова ставити плексиглас преграде, што је нови трошак за власника.

Поред растојања и плексигласа, угоститељ мора да обезбеди коришћење маски, рукавица, гела за суво прање руку, укида се коришћење клима уређаја, потенцира бесконтактно плаћање и што мање интеракције особља и клијената. И то делује разумно, међутим, то правило је, заправо, „оков“ за угоститеља, јер он сноси одговорност уколико клијент то не поштује! Уследили су протести угоститеља у Милану, уз поштовање дистанце, од почетка маја. Преговори су у току.

Но, како је изгледао тај дан „великог отварања“ кафеа? Тужно и празњикаво. Свако правило би лакше могло да се поднесе да су у објекте почели да долазе клијенти који би својом потрошњом ублажили економске последице пандемије и инвестиција за покретање. То је изостало, јер кретање Италијана није охрабрено у потпуности. Маске морају да се носе, а време је све топлије; превоз не ради пуним капацитетима и људи се усмеравају на долазак сопственим возилом; школе и вртићи не раде, тако да многи и даље раде од куће и немају редован дневни ритуал као раније…

Тема угоститељства је сваког јутра ударна, јер предузетници изражавају ставове и нерасположења. Траже финансијску помоћ да би платили порезе, закупе, набавку, али и свођење мера на оне које се могу реализовати. Истиче се да је основа туризма угоститељство, да оно храни многе породице и да, уколико се хитно ситуација не побољша, страни туристи неће долазити.

Иначе, сви предузетници који нису радили, добијали су помоћ за себе као власнике. Запослени су добијали већи износ помоћи, а најинтересантније је да су они који одраније имају права на донацију државе по основу држављанства – redito di citadinanza – имали највиша примања. Тако да угоститељ, који уплаћује порезе у државну касу и чини део туристичке понуде Италије, заправо финансира све оне који су на терету државе! Још горе – није награђен за свој труд.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: