Бактерије могу да се боре против вируса

Српска фирма Агроуник из Шимановаца производи микробиолошка ђубрива за пољопривреду и препарате за пречишћавање отпадних вода, па је већ почетком марта направила и дезинфекционо средство са антивиралним дејством

Снежана Ђорђевић

Када је неко научник, а поље рада му је невидљиви свет микроорганизама, онда је логично да ће појава новог, опасног вируса бити изазов да у лабораторији трага за јаким противником ковиду-19. Скоро месец дана пре него је Фонд за иновациону делатност (ФИД) ургентно позвао, средином марта, мала и средња предузећа да пријаве пројекте за сузбијање ефеката пандемије, проф. Снежана Ђорђевић, власница и оснивач Агроуника, у истраживачком центру своје фирме бдела је над микроскопом.

У групи од 12 одабраних иновативних пројеката, од скоро 300 пристиглих на конкурс ФИД-а, за које је одвојено 53 милиона динара, нашао се дезифицијенс са антивиралним и антибактеријским дејством – „сурфикс“ настао у Шимановцима.

У породичној фирми, коју је Снежана основала 2002, заменивши мирни ток академске каријере на Пољопривредном факултету за валовите предузетничке воде, баве се истраживањем, развојем и производњом микробиолошких ђубрива за пољопривреду и еколошких препарата за пречишћавање отпадних вода.

Према речима старијег сина, Уроша Ђорђевића, директора Агроуника, испитивање различитих сојева бактерија које могу да се боре са опасним вирусима, за њих није новина.

– Од тренутка када је вирус потврђен у Европи, мајка је почела да истражује. Тај њен научнички инстинкт пресудио је да кренемо у потрагу за дезинфекционим средством. Тек касније видели смо конкурс Фонда, каже Урош за Економетар.

Дужи низ година, наиме, уз производе који се користе у пољопривреди, развијали су препарате „Бистро“ намењене пречишћавању отпадних вода, септичких јама, вода из кланица, млекара… Генерално, средствима која помажу разлагању тешко растворљивих органских једињења. Под микроскопима су и раније Агроуникови истраживачи – њих седморо: микробиолози, фармацеути, молекуларни биолози и хемичари – утврђивали успешност једног соја бактерија.

Улазак у ринг против ковида-19 био је логичан след!

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: