ПОРОДИЦА ЂУЂИЋ ИЗ СРБОБРАНА: Од поврћа из пластеника може се лепо живети

Брачни пар Даница и Саша Ђуђић кажу да је гајење поврћа у пластеницима далеко исплативије него на њиви; потребно је мање рада а принос је већи, па је и зарада боља. Ове сезоне им ни корона вирус није много пореметио планове

Даница и Саша Ђуђић – почетком овог маја у својим пластеницима

Производња поврћа у пластеницима сматра се у Војводини исплативим послом. Да је то тачно показује искуство породице Ђуђић из Србобрана, надомак Новог Сада. Они се већ 23 године баве производњом зелене салате, парадајза, паприке и краставаца. Производња се одвија у 12 пластеника на 3.000 метара квадратних. Брачни пар Даница и Саша Ђуђић кажу да је гајење поврћа у пластеницима далеко исплативије него на њиви; потребно је мање рада а принос је већи, па је и зарада боља. Ове сезоне им ни корона вирус није много пореметио планове.

Ђуђићи су увек допуњавали кућни буџет приходима од пољопривреде. Даница је трговац и девет година је радила у предузећу „Војводина“, а Саша је био запослен у ПИК „Елан“ све до приватизације. Радио је на одржавању, он је механичар и варилац. Данас ради на одржавању пластеника, плус све што треба од пољских радова.

Даница, на коју је газдинство и регистровано, каже да се од овог посла може лепо живети. Њима сваке године остане новца и за нова улагања и осавремењавање производње. Даница каже да производња увек почиње у јануару. Тада прво у земљу иде семе да би добили расад:

– То нам је велика уштеда, јер су нам трошкови знатно мањи, а можемо и да продајемо расад. Када се сабере оно што смо уложили и што смо продали, онда нам скоро сваке године рачуница показује да смо расад добили бесплатно, каже Даница, а Саша објашњава да им је ту уштеда око милион и по динара. Али, све то захтева доста посла:

– Расад је јако осетљив на ниске температуре. Од краја децембра до краја марта, а често и у априлу, па и током маја, пластеници морају да се загревају. Ми за то користимо сојину сламу. Ложи се на свака три сата или на пет сати, зависно од температуре споља.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: