Подршка значајна, али за мале бизнисе недовољна

У току ванредног стања, према подацима ПКС, више од 2.000 компанија привремено је обуставило или значајно смањило производњу, па је у једном моменту више од 130.000 радника било на принудном одмору. Помоћ државе затражило је више од 230.000 предузећа, и то углавном исплату минималне зараде. Приходи фирми у току кризе су преполовљени, а стручњаци оцењују да се већа отпуштања радника тек очекују

За програм економских мера подршке привреди због кризе изазване пандемијом корона вируса до 10. маја пријавило се више од 232.000 предузећа. Када се уврсте и паушалци, пакет помоћи односиће се на око 1.050.000 запослених у српским компанијама. Њима ће бити исплаћене по три минималне зараде, односно 750 евра по запосленом, уз могућност и да одложе плаћање пореза и доприноса на зараде запослених који се односе на три месеца кризе. Ове податке саопштио је за Економетар Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа у Привредној комори Србије. Он каже да је од половине марта, када је уведено ванредно стање, око 2.050 компанија привремено обуставило или значајно смањило производњу. Тако је, у једном моменту више од 130.000 радника било упућено на принудни одмор, да би се са ублажавањем ванредних мера и постепеним отварањем привреде крајем априла на посао вратило око 60.000 радника. Мере Владе Србије за помоћ компанијама привредници су окарактерисали, како истиче Станић, као врло корисне.

– Најзначајније је то што компаније имају поверење да је држава спремна да својим средствима помогне привреду како би се очувала радна места и ликвидност. Ако погледамо извештаје Националне службе за запошљавање, током кризе број новоевидентираних, односно оних који су изгубили посао је око 7.000, а то указује да је запосленост очувана – наглашава Станић.

Директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић каже за Економетар да је за мере помоћи привреди кључно да буду издашне, правовремене, административно једноставне, добро таргетиране и усмерене на оне секторе који су највише погођени.

– Привреда ће кроз пакет државних мера, који премашује пет милијарди евра, добити преко потребну „вакцину“ и моћи ће брже да стане на ноге. Пакет мера за привреду Србије је неочекивано издашан, па је са уделом у БДП-у од 11 одсто, готово четвороструко већи у односу на пакет који је предвидела Хрватска или БиХ, чије мере чине три одсто њиховог БДП-а. Наш пакет подршке је десети у Европи и највећи у региону Југоисточне Европе – истиче Јелена Бојовић.

Она додаје и да су привредници окупљени у НАЛЕД-у задовољни тиме што су мере донете у релативно кратком року.

– Привредници су похвалили и то што су обухваћене три кључне препоруке за опоравак компанија. То су одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде током ванредног стања, обезбеђивање повољних кредита за ликвидност и исплата финансијске подршке предузетницима и малим и средњим предузећима, односно њиховим запосленима, као и претходно донет мораторијум НБС на отплату кредита – каже саговорница Економетра.

Ипак, она додаје да је изостала таргетирана подршка секторима који су највише погођени.

foto: gettyimages.com

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: