ИНОВАЦИЈАМА ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА: Респиратор, маска и тест за антитела „made in Serbia“

Иноватори и научници из наше земље успели су да за тридесетак дана направе прототипове и покрену производњу неопходне опреме из палете производа важних у борби са пандемијом. Три тима из такмичења за Најбољу технолошку иновацију одмах кренула у нове подухвате и пројекте

Део тима у лабораторији Института Михајло Пупин: прототип првог српског респиратора

Из групе финалиста прошлогодишњег Такмичења за најбољу технолошку иновацију Србијe, чланови из три тима, по проглашењу ванредног стања у нашој земљи, показали су сав иноваторски и научнички потенцијал. Идејама и брзим реаговањем, у комбинацији са великим знањем и вештинама, успели су да у року од неколико седмица израде: прототип домаћег респиратора, заштитну маску са филтером за вишекратну употребу и ЕЛИСА тест за детекцију антитела код особа које су биле заражене вирусом корона.

Са богатим искуством, у различитим пројектима (од идеје до реализације) стручњаци Института Михајло Пупин и истраживачке компаније Smart Research, затим компаније CCS Solutions и Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) нашли су се тако и на листи 12 пројеката које је Фонд за иновациону делатност Републике Србије изабрао међу решењима која су у кратком року одговорила на проблеме изазване пандемијом.

Већ 30. априла Владимир Нешић, инжењер електротехнике – „рачунарац“ са Института Михајло Пупин, окружен са десетак колега, инжењера аутоматике, електроничара, електротехничара… на себи је тестирао прототип респиратора који су конструисали за неколико седмица.

– Пробали смо разне режиме рада: доток контролисане запремине ваздуха, мандаторни режим када машина управља комплетним процесом дисања, асистиране режиме рада приликом којих респиратор „ослушкује“ пацијента: додаје му ваздух при удисају и омогућава да самостално издише. Није било страха јер смо морали да видимо како ради, каже он за Економетар.

Идеја да направе дефицитарни медицински апарат јавила се, наставља, спонтано. Тачније, била је предлог колеге Огњена Ристића чији је хоби роњење. У првом тренутку чинило се као немогућа мисија. Контактирали су Марка Пантића, из истраживачке компаније Smart Research, са којим су успешно сарађивали на бот уређају неопходном за једну лабораторијску методу и – ударнички прионули.

Добро им је дошло искуство рада са пропорционалним вентилима и регулацијом притиска које примењују у индустрији. Колеге из Smart Research-а су стручњаци за микробиологију, машинство и 3Д принтинг. Одлучено је да се конструише тип респиратора на клипни механизам, са пропорционалним вентилима како би што мање компоненти морали да набављају из увоза. Наш саговорник открива да је највећи изазов било регулисање притиска:

– Вредности са шест бара морају да се спуштају, фино, филигрански дозирају на вредности од 60 милибара и то као максималне вредности, за потребе пацијената, објашњава Владимир Нешић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Србија најпожељнија за ауто-индустрију
  • ЂEНEРAЛИ ПOКЛOНИO 12 МИЛИOНA ДИНAРA ЛAБOРAТOРИJИ ВAТРEНO OКO И ВЛАДИ: За јачање здравственог система 100.000 eврa
  • СРПСКА КОМПАНИЈА ОПРЕМА У ХОЛАНДИЈИ КОВИД ЛАБОРАТОРИЈУ: Термовент реализује један од највећих европских пројеката
  • ИЗАЗОВИ ОНЛАЈН ПОСЛОВАЊА: Како да свој е-шоп учините безбедним
  • МАСТЕРКАРД ИСТРАЖИВАЊЕ О ТОМЕ ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ЖИВОТ У ИЗОЛАЦИЈИ: Онлајн куповина животних намирница забележила рекорд
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2020.
Podelite ovaj tekst: