ИСКУСТВО ПОРОДИЦЕ КАСТРЕХОН: Шпански модел – Ми живимо за наш бизнис

У Исла Кристини, на крајњем западу Андалузије, две сестре воде хотел као породични бизнис који су пре готово пола века започели њихови родитељи. Сви су и данас на послу у свом хотелу „Параизо плаја“ који је никао у овом, тада рибарском насељу, на опште чуђење мештана јер нису веровали да ће ту икада бити туризма. Ово је прича о шпанским искуствима у вођењу породичног бизниса који се кроз две генерације успешно развија, корак по корак, са много пожртвовања и љубави

Породица Кастрехон – отац Патросинио и ћерке Тринидад (лево) и Марија Хозе (десно):
Живимо наш бизнис и цео живот смо овоме посветили

Патросинио Кастрехон (Patrocinio Castrejón) има 82 године и сваког дана долази на посао у свој хотел „Параизо плаја“ (El Paraiso Playa) у туристичком месту Исла Кристина (Isla Cristina), на крајњем западу покрајине Андалузије, у региону Уелва (Huelva). Патросинио воли да ујутро набавља свеже намирнице за кухињу свог породичног хотела и каже да увек бира свеже и најквалитетније прехрамбене производе за своје госте. И док овај ветеран у хотелијерству ужива у набавци намирница за „Параизо плаја“ који је основао пре готово пола века, о свему осталом брину његове две ћерке које воде овај хотелски породични бизнис – Тринидад и Марија Хозе Кастрехон.

Овога лета, половином августа, посетили смо тај атрактивни шпански хотел и, захваљујући љубазности породице Кастрехон, забележили њихову занимљиву породичну и предузетничку причу.

Све је почело педесетих година прошлог века, када је Патросинио Кастрехон, тада тинејџер, почео да ради као конобар у једном од најпрестижнијих и најлуксузнијих здања тога времена (а и данас!) у историјском хотелу са пет звездица „Алфонсо XIII“ (види антрфиле). Гости хотела су биле најславније и најугледније личности тога времена – од политичара и краљева до глумаца и певача. Осим домаћих „селебритија“ долазили су и странци „дубоког џепа“, прича Патросинио Кастрехон за Економетар – од Немаца и Француза до Енглеза и Белгијанаца.

– Плате су биле одличне, као и напојнице, али ја сам после неколико година рада схватио да морам добро да научим енглески језик. Зато сам одлучио да одем у Енглеску крајем педесетих година, где ми се касније придружила и супруга Кармен Овиедо. У Енглеској сам радио 11 година, а супруга осам година. Научили смо језик, зарадили нешто новца, добили прву ћерку Марију Хозе, која је тамо најпре добила име Јозефина, али смо одлучили да се вратимо у Шпанију и да започнемо наш породични бизнис у хотелијерству, испричао је господин Кастрехон.

Тако се 1970. године, док је још Шпанијом владао генерал Франко (умро 1975. године), трочлана породица Кастрехон вратила у родно место Исла Кристина, у коме од туризма није било ни трага!

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: