TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh, molim, ništa ne košta

Kukanju nema kraja. Neko je objasnio da nam je to ostalo od Turaka. Sirotinja raja je morala stalno da jauče da joj se ne bi povećavao harač. Ekonomija izaziva namrgođenost, politika zabrinutost, migrantska kriza tugu i strah. Gledalac koji ume da čuva svoje duhovno sazvežđe, utehu traži u filmovima i serijama

Piše: Branislava Džunov

Kad neko želi da omalovaži srpski mentalitet onda sarkastično kaže kako su kod nas najskuplje reči: hvala, izvini i molim. Ako, uslovno, pristanemo na takvo potcenjivanje, onda bismo ovom srpskom odbijanju osnovnih pravila pristojnosti u komunikaciji dodali i – osmeh. Ne umemo da se osmehnemo kad je potrebno, možda, zbog manjka zuba, mrzovolje ili egocentričnosti. Nećemo da budemo pristojni, neka se drugi prenemažu.

Treba verovati da nije tako. Bolji smo nego što mi, sami, mislimo o nama. Ljudi imaju brige, ponekad su zaneseni ili su izgubili kontakt sa svojom okolinom, pa izostaju znaci dobre volje za civilizovanim pristupom. Da, za ovu priliku, preskočimo da postoje službe (šalteri, prodavnice, javne ustanove…) gde su obavezni: ljubaznost i osmeh. Poželjni, ali ne i uvek primećeni…

Natmurena voditeljka

Osmeha bi moglo biti više i na malom ekranu, ali voditelji, novinari i urednici često zaboravljaju da se od njih s razlogom očekuje vedar duh i dobro raspoloženje. Neprijatno je videti natmurenu voditeljku u jutarnjem programu koja sporo izgovara “dobro jutro”.

Jedva se probudila, uz žalopojke kako mora rano da ustaje. Pa, što radi posao koji ne voli?

Novi je dan, treba ga pozdraviti! Naravno, ne očekuje se osmeh “od uha do uha” dok se saopštava vest o terorističkom napadu, padu aviona ili saobraćajnoj nesreći, da ne pominjemo ubistva, ali postoji dovoljno drugih povoda da TV lice u gro planu pokaže blagonaklonost i spremnost da u domove gledalaca unese zračak optimizma.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: