SRBIJA I MMF: ŠTA POSLE ISTEKA ARANŽMANA Džejms Ruf, najveći srpski ekonomski patriota

Da Srbija bez tutorstva MMF-a nije znala sama da konsoliduje svoje javne finansije govori i to da je propala prva skalna konsolidacija krajem 2012. godine. MMF nas je tada dobro “povukao za uši” da shvatimo da kada nešto potpišemo, to moramo i da poštujemo. Fond je u Srbiji odigrao ulogu koju nijedna vlada nije mogla, ubeđen je profesor Ljubomir Madžar

Džejms Ruf, Dušan Vujović i Jorgovanka Tabaković u Vladi Srbije, u aprilu 2016. godine, prilikom jedne od revizija aranžmana

Za građane Srbije kojima su plate i penzije smanjene kao deo aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom gotovo kao jeres zvuči izjava profesora ekonomije Ljubomira Madžara da je MMF najveći ekonomski patriota u zemlji Srbiji. Ali, da nije bilo ovog omraženog svetskog finansijskog policajca, pitanje je u kakvom bi danas stanju bila državna blagajna iz koje se, na kraju krajeva, i isplaćuju lična primanja penzionera i zaposlenih u javnoj upravi.

Ko je zaboravio, Fiskalni savet je u maju 2012. godine objavio svoj najalarmantniji izveštaj u kome se eksplicitno navodi da „Srbija ide prema krizi javnog duga, koja može da se dogodi i do kraja godine”. Što je praktično značilo da smo bili na ivici bankrota, odnosno da država Srbija možda neće moći da servisira svoje obaveze, a samim tim ni da isplaćuje plate i penzije.

Da Srbija bez tutorstva MMF-a nije znala sama da konsoliduje svoje javne finansije govori i to da je propala prva skalna konsolidacija, koju je krajem 2012. godine, posle smene vlasti, pokrenuo tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić. Dve ključne mere za uspostavljanje budžetske ravnoteže bile su uvođenje solidarnog poreza i povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto. Da deficit u državnoj kasi ne može da se smanji bez smanjenja plata i penzija, prvi je javno rekao bivši ministar finansija Lazar Krstić. Njegov naslednik Dušan Vujović to je i sproveo u delo, kao deo aranžmana iz predostrožnosti, u koji je Srbija ušla početkom 2015. godine, a koji ističe u februaru 2018. godine.

Premijer Aleksandar Vučić, koji je nekoliko puta izjavljivao da je on “veći MMF od MMF-a”, najavio je novi aranžman, od 2018. godine, nakon što se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, januara 2017. godine, sreo sa direktorkom Fonda Kristin Lagard.

“Srbija očekuje da će na proleće razgovarati o novom aranžmanu sa MMF. Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli u sprovođenju aranžmana koji je MMF zaključio sa Srbijom”, rekao je tada Vučić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: