U HAMBURGU SVEČANO OTVORENO VELELEPNO ZDANJE NOVOG SIMBOLA GRADA: Filharmonija od 800 miliona evra

Pošto je izgradnja ove neverovatne savremene palate trajala duže od deset godina, uz probijanje i rokova i budžeta, očekuje se da će njenoj isplativosti doprineti i to što se pod istim krovom, uz terasu sa predivnim pogledom na luku Hamburg, nalaze i hotel Westin sa pet zvezdica, luksuzni apartmani, restorani, garaže…

Stanovnici Hamburga od milja zovu novu zgradu “Elfi”, a mediji je proglašavaju građevinom veka

Još kada sam pre pet-šest godina posetila Hamburg jedna od važnih tema kojom su se bavili njihovi mediji bila je izgradnja nove zgrade Filharmonije. Gotovo sve je bilo problematično: zašto se gradi usred luke, na temeljima starog skladišta za kakao i duvan, zašto izgradnja traje godinama, zašto je prvobitno planiran budžet za izgradnju višestruko probijen – mora da je u pitanju korupcija… Dok sam to čitala i slušala, pitala sam se da li se ovo događa u Nemačkoj! Pa, svaki od ovih prigovora može da stoji za bilo koju zemlju, ali za Nemačku?!

Ali, uprkos brojnim prigovorima (za mnoge od njih istina do sada nije utvrđena), na reci Elbi Filharmonija je zaista građena preko deset godina, odnosno 15 godina ako se računa vreme od ideje na papiru do završetka izgradnje, uz stalne skandale oko finansiranja. Za izgradnju je bio angažovan švajcarski arhitektonski studio Hercog i Meron (Herzog&Meuron), a prvobitno planirani troškovi gradnje ogromne zgrade trebalo je da iznose 77 miliona evra. Na kraju se cena više nego udesetostručila, tako da su se konačni troškovi popeli na neverovatnih 789 miliona evra! Zato su, zbog previsokog budžeta i duge izgradnje, građani Hamburga imali oprečne emocije o novoj zgradi Filharmonije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: