Стојадиновићи науку претворили у праксу

Образовани и вредни чланови породице Стојадиновић, у селу Гргуре код Блаца, направили заокружени систем у органској производњи. Гаје житарице за исхрану стоке, добијају органско млеко, док више врста органског воћа прерађују и продају. За пројекат “Органска храна – будућност српске пољопривреде” награђени су на конкурсу НЛБ банке

Сложни и радни Стојадиновићи – отац Јован, ћерка Марија, син Марко и мајка Гордана

Ако Стојадиновиће питате шта би издвојили као главни адут њихове органске производње на породичном газдинству на којем гаје краве, воће и житарице, тешко да ће успети да се одлуче и изаберу само један сегмент. Јер, овој породици образованих, савремених пољопривредника, у селу Гргуре код Блаца, успело је оно што многима није: да направе заокружени систем у органској производњи. Гаје житарице за исхрану стоке, добијају органско млеко, док више врста органског воћа прерађују и продају. О чему је реч, имали смо прилике да се непосредно уверимо крајем априла ове године, када смо их посетили у организацији НЛБ банке, пошто су Стојадиновићи добитници на конкурсу те банке за пројекат “Органска храна – будућност српске пољопривреде”.

До села Гргуре стиже се локалним, не баш добрим, путевима јер се ово место налази на око 60 км од Брзећа, 40 км од Пролом бање и око 30 км од Луковске бање. Мештани Гргура се углавном баве пољопривредом, пре свега воћарством и сточарством. Највише има говеда сименталске расе, која су пре десетак година увезена из Аустрије. У породици Стојадиновић су три агроинжењера: отац Јован је инжењер сточарства, ћерка Марија је мастер економије и сада завршава и високу школу за пољопривреду, смер сточарства, син Марко је завршио високе студије – сточарски и прехрамбени смер, а уз то је и специјалиста органског сточарства.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕДИЦИЈА „ФИНАНСИЈЕ ТОП“: РАСТ ДОБИТИ И АКТИВЕ БАНАКА, КРЕДИТИ ПРИВРЕДИ У ПАДУ: Финансијски сектор у значајном плусу
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ЧЕТВРТА ЕВРОПСКА РУДАРСКА АКАДЕМИЈА: Србија има велики рударски потенцијал
  • ПРИМЕНА СТАНДАРДА УСЛОВ ЗА УСПЕШАН БИЗНИС: Квaлитeт и бeзбeднoст хрaнe oснoвe пoслoвaњa McDonald’s-а
  • Следећи број Економетра излази 3. септембра 2019.
Podelite ovaj tekst: