У ПОСЕТИ КРАФТ ПИВАРИ ГВИНТ НА БЕОГРАДСКОМ ДОРЋОЛ ПЛАЦУ: Домаће пиво по професорској рецептури

Четворо власника, међу којима су рођени брат и сестра, њихов рођак и пријатељ, почели су пре годину дана производњу занатског пива по сопственој рецептури, и продају на истом простору. За разлику од других пивара, Гвинт има лежне танкове и једини су специјализовани за лагере. Као и већина предузетника, суочавају се са проблемом наплате, бирократијом, али и са високим акцизама које оптерећују занатску производњу пива

На доњем Дорћолу, у Београду, у непосредној близини места где је прошлог века утемељена производња светлог лагер пива у Србији, смештена је занатска пивара Гвинт. Ту, на Дорћол Плацу, на једном месту гости могу да испијају пиво врхунског квалитета и да истовремено уживају посматрајући процес његове производње. Од четрдесет малих пивара, пивара Гвинт је међу првих пет по капацитетима међу занатским пиварама, које заузимају тек око два одсто укупног тржишта пива у Србији.

Све је почело 2014. године из жеље да се ствара и створи. Из идеје, јер су сви љубитељи доброг пива, четворо власника, међу којима су рођени брат и сестра, њихов рођак, као и пријатељ, покренули су посао у пиварској индустрији. Заједно су новац уложили и почели производњу крафт пива Сања Вучковић, доктор економских наука и универзитетски професор, њен брат Иван Максић, који је завршио Машински факултет и мастер за производњу пива на Пољопривредном факултету, његов друг из детињства Дарко Јовановић, по струци економиста, и рођак Радиша Савић из Параћина, иначе човек с много пословног искуства и инвеститор у више пројеката.

Један од најтоплијих јунских дана са 32 степена, био је изванредан за посету овој, по много чему специфичној, и пивници и пивари смештеној на Дорћол Плацу у Београду и да се уверимо да производе и точе квалитетно и укусно, пријатно расхлађено крафт или „по нашем“ занатско пиво.

Гвинт постоји тек нешто више од годину дана и из дана у дан повећава производњу и продају. Задовољни су, иако нису постигли још пун капацитет.

– На идеју о сопственом послу дошао је мој брат Иван 2014. године. Тада смо сви имали потребу да нешто мењамо и да своје створимо. Пошто волимо да пијемо пива, а брат је често путовао и посећивао сајмове и пивнице, нарочито у Немачкој, Словачкој и Чешкој, где гости могу да виде производњу док испијају пиво, некако је било најзгодније да почнемо са пивом. Иван нам је пренео идеју да отпочнемо крафт или занатску производњу домаћег пива, по нашој рецептури. То нам се допало и здушно смо је прихватили. Кренули смо у овај посао срцем, много смо утрошили и времена и новца, било је и одрицања, али је резултат уследио, прича Сања Вучковић.

За почетак, требало је обезбедити новац за увоз опреме и простор. Инвестиција велика, пола милиона евра, а учествовали су све четворо, делимично и из кредита банака. Опрему и судове увезли су из Кине, њихови произвођачи су тренутно најпопуларнији на тржишту опреме, јер имају најбољи однос цене и квалитета. Електронски уређаји су из Немачке, а пунилица и генератор паре из Србије. Простор чист, мирише на житарице и пиво, посуђе од најквалитетнијег инокса.

– Када смо прихватили идеју, брат који је дипломирао на Машинском факултету, решио је да стекне и додатна али и неопходна знања о пиварству. Тако је завршио мастер студије на Пољопривредном факултету, по његовој рецептури пиво и правимо. Сад могу да кажем да смо успели у нашој замисли да понудимо стандардни укус традиционалне врсте пива баварске и делом чешке школе, по старој рецептури, коју карактеришу четири основна квалитетна састојка – слад, хмељ, квасац и вода, каже Сања.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕДИЦИЈА „ФИНАНСИЈЕ ТОП“: РАСТ ДОБИТИ И АКТИВЕ БАНАКА, КРЕДИТИ ПРИВРЕДИ У ПАДУ: Финансијски сектор у значајном плусу
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ЧЕТВРТА ЕВРОПСКА РУДАРСКА АКАДЕМИЈА: Србија има велики рударски потенцијал
  • ПРИМЕНА СТАНДАРДА УСЛОВ ЗА УСПЕШАН БИЗНИС: Квaлитeт и бeзбeднoст хрaнe oснoвe пoслoвaњa McDonald’s-а
  • Следећи број Економетра излази 3. септембра 2019.
Podelite ovaj tekst: