ВЕЉКО ЈОВАНОВИЋ: Генексов рецепт треба иновирати и применити

Српској прехрамбено-прерађивачкој индустрији је потребна компанија која би помогла у пласману робе на инострана тржишта. То може да уради Привредна комора Србије јер има потенцијал у људству и знању. Кључно је да се примене потребни домаћи и међународни стандарди, да се унапреди квалитет и да се установе принципи пословања по узору на некадашњи Генекс – симбол наше најуспешније спољнотрговинске компаније

Вељко Јовановић: Српским компанијама је потребан додатни импулс и подршка за продор на инострана тржишта

Имамо реалну идеју да у оквиру Привредне коморе Србије створимо систем који ће се заснивати на искуствима спољнотрговинских предузећа која су била ослонац извоза некадашње СФРЈ. Принципе пословања из тог времена, што не значи и начин организовања компанија, можемо и данас да применимо. Верујем да бисмо постигли изванредне резултате у спољној трговини, најављује у разговору за Економетар Вељко Јовановић, секретар за прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.

Он истиче да имамо квалитетне производе и компаније, али да је потребан додатни импулс за продор на инострана тржишта и то управо по осавремењеном моделу пословања Генекса:

– Србија већ има доста компанија са добрим производима, или су на путу да их имају, али је проблем – пласман на страна тржишта. Поједине фирме сматрају да би то требало да се реши на вишој инстанци, неким међудржавним трговинским споразумима, па да се тај производ волшебно прода. Има и мишљења да би држава требало више да помогне у свему. Тешко да то може да се догоди. Али зато можемо да „пресликамо“ неке успешне елементе некадашњег Генекса, односно оно што може да се данас примени. Дакле, да организујемо принципе рада у спољнотрговинском пословању, а не да правимо државно предузеће. Ваљда смо научили лекцију да није више време за грандиозне пројекте у којима је држава власник бизниса! Али, то не значи да нема простора за квалитетно јавно-приватно партнерство, наглашава Јовановић.

• Kоји су кључни принципи те будуће организације?

– Најважнији је следљивост. Некада се од откупног места у неком селу до излазне луке потпуно пратила следљивост квалитета производа. То подразумева и да се зна коме је тај производ намењен и да знамо шта тражи то тржиште.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕДИЦИЈА „ФИНАНСИЈЕ ТОП“: РАСТ ДОБИТИ И АКТИВЕ БАНАКА, КРЕДИТИ ПРИВРЕДИ У ПАДУ: Финансијски сектор у значајном плусу
  • У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ЧЕТВРТА ЕВРОПСКА РУДАРСКА АКАДЕМИЈА: Србија има велики рударски потенцијал
  • ПРИМЕНА СТАНДАРДА УСЛОВ ЗА УСПЕШАН БИЗНИС: Квaлитeт и бeзбeднoст хрaнe oснoвe пoслoвaњa McDonald’s-а
  • Следећи број Економетра излази 3. септембра 2019.
Podelite ovaj tekst: