MENADŽERSKI VODIČ: Zašto se postiže više kad se radi manje

Duže ostajanje na poslu i produktivnost ne idu ruku podruku: nema kvalitetnog rada bez isto tako kvalitetnog odmora

Rad je nešto što je neophodno – za egzistenciju, za životni smisao – a odmor ono što je neophodno. Uobičajeno ih smatramo suprotnostima: jedno je crno, a drugo belo, to su dan i noć, a u modernom, binarnom razmišljanju – jedinica i nula.

Kad je radno vreme normirano na osam sati, to je bilo veliko civilizacijsko dostignuće, mada je u završnici prošlog i na početku ovog veka to u praksi uveliko obesmišljeno. Raditi prekovremeno, za dodatne pare ili ne, postala je norma, znak lojalnosti preduzeću-kompaniji, dokaz posvećenosti poslu, uslov za napredovanje u karijeri.

Poslovni i politički lideri se brojem sati koje provode na poslu kite kao medaljama. Odmaranje se u takvom kontekstu tretira isključivo kao fizička potreba i po pravilu izjednačava sa ležanjem ili spavanjem, a u najboljem slučaju kao opuštanje u fotelji uz televizijski ekran. U svakom slučaju, radu i produktivnosti se posvećuje neuporedivo veća pažnja nego kvalitetnom odmoru.

Aleks Sudžan-Kim Pang, već 15 godina konsultant za produktivnost iz Silicijumske doline i gostujući istraživač na Univerzitetu Stenford, objavio je prošlog decembra knjigu koja, sa puno argumenata, nastoji da dokaže ono što se odavno sluti: da duže ostajanje na poslu i produktivnost ne idu ruku podruku i da se postiže više kad se radi manje, ali njegova osnovna teza je da mnogo više pažnje treba posvetiti – kvalitetnom odmoru.

Naslov knjige je “Odmaranje: zašto postižete više kad radite manje” (Rest: Why You Get More Done When You Work Less) i svakako je pokušaj da se ublaži ogroman suficit literature o radu i produktivnosti u odnosu na onu koja se bavi odmorom i dokolicom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: