ИПА ПРОГРАМ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА – ХРВАТСКА: „Органик бриџ“ спасава мала газдинства

Овај пројекат ЕУ вреди 550.000 евра, спроводиће се три године, а предвиђено је да у Валпову и Селенчи обуку прође 260 произвођача. Пројекат се ослања на Центар за органску производњу у Селенчи и резултате које су они постигли у развоју и истраживању

Са представљања пројекта “Органик бриџ”

Власници малих газдинстава често се жале да због ниских цена пољопривредних производа не могу да живе од онога што објективно могу да зараде производњом. Стручњаци за њих имају спреман одговор. Он гласи: пређите на органску производњу, ту су цене више па се и са малих парцела може добро зарадити. Развијене земље су прихватиле ову врсту производње и подстицале је.

Нашим пољопривредницима из Бачке не би требало да буде тешко да крену тим путем. Довољно је да пређу „Органик бриџ“ (Organic bridge), односно да се заинтересују и укључе у истоимени пројекат који је подржала Европска унија. Реализоваће се у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Хрватска. “Органик бриџ“ вреди 550.000 евра и трајаће две године. Носиоци пројекта су из Србије и Хрватске. Циљ је да се унапреди органска пољопривредна производња и развије тржиште за ове производе. Пројекат је представљен на Једанаестом форуму органске производње који је организовао Центар за органску производњу у Селенчи, почетком октобра ове године. Све заједно треба да допринесе побољшању живота у руралним подручјима и подстакне младе људе да наставе живот на селу.

У ИПА пројекту „Органик бриџ“ учествују из Хрватске град Валпово, односно тамошња развојна агенција, и Тера Технополис из Осјечко-барањске жупаније. Са наше стране „Терас“ из Суботице, те Центар за органску производњу из Селенче. Заједнички циљ је развијање органске производње. Центар за реализацију пројекта је у Селенчи у ЦОПС-у.

Партнери из обе бивше републике СФРЈ имају већ планове за реализацију пројекта. У Валпову ће се, у насељу Ивановци, успоставити центар за еколошку производњу и едукацију, односно полигон за прераду воћа и поврћа. Организоваће се саветовања за произвођаче у органској производњи и обуке о продаји и маркетингу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: