ИЗУМИРУ СТАРИ ЗАНАТИ У СРБИЈИ: Абаџија у деветој деценији

Драгомир Плечевић из Аранђеловца последњи је абаџија у овом крају Шумадије. Занат је изучио од оца Драгољуба који се тим занатом бавио више од седам деценија. Сада највише шије народне ношње и шајкаче

Драгомир Плечевић

Ово није само прича о Драгомиру Плечевићу, једном од последњих абаџија из Аранђеловца, већ и прича о пропасти аранђеловачке текстилне индустрије „Рудник“ и „Авала Беко“. У овим гигантима радило је некада око 2.000 текстилаца. Те фирме одавно су отишле у стечај, а радници завршили на улици.

– Рођен сам у забукуљском селу Гарашима код Аранђеловца, одрастао у селу Даросави, а од пре 47 година живим у Аранђеловцу – прича Драгомир за Економетар. У тајне шивења јелека, шајкача, панталона, чарапа, антерија и појаса каница, упутио ме отац Драгољуб, који је у Даросави имао абаџијску занатску радњу, каже овај мајстор који чува стару српску традицију.

Уз абаџијски занат Драгомир је упоредо завршио и Економску школу. Као да је предосетио да ће се занатство у Србији наћи у „слепој улици“.

– У време моје младости, још су се тражила народна одела. Држави је требало плаћати поприличан порез, па сам морао да одјавим радњу и запослим се у Земљорадничкој задрузи. Након пет година запослио сам се у „Електроистоку“ у познатој аранђеловачкој вили „Караџић“као финансијски референт. Касније сам прешао у „Колубару“ и радио у Одељењу за финансије све до пензионисања 2001. године – каже Драгомир.

Интересовање за народна одела од правог шајка, сукна и чоје, није престајало. Носили су их и стари и млади да би се „показали“ на вашарима и другим манифестацијама. Мајсторство овог заната ценило се по шари на народном оделу.

– Док сам радио у државним предузећима, нисам никада престајао да кројим и народна одела. Помагао сам оцу, а радио сам и самостално. Одласком у пензију, у већој мери вратио сам се абаџијском занату.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: