ГОРЈАНА ПОЊЕВИЋ БАЛАНИ: Заљубљеница у дрво

Горјана је једна од ретких жена у Србији које су одлични познаваоци столарског заната и рестаурације. У радионици у Зрењанину „Wood planet“ постоји 30 машина од којих су две компјутеризоване. Поверена јој је рестаурација „Шехерезаде“, аутентичне зграде из 1900. године у Зрењанину

Горјана Поњевић Балани са супругом и ћерком

Љубав према дрвету родила се сасвим случајно и постала моје животно и пословно опредељење, јер коме пиљевина једном „уђе у крв и под кожу“, тешко да без ње може да живи. Ово је иницијална реченица Горјане Поњевић Балани која на најбољи начин представља професионално опредељење власнице „Wood planet“ радионице у Зрењанину у којој се израђују и рестаурирају предмети од дрвета.

– Случај је хтео да ми се укаже прилика да 1996. године отпутујем у Италију, у град Форли надомак Болоње, где сам добила посао у фабрици за производњу степеништа, шмирглирање и финалну обраду дрвета. Пошто сам имала успеха у том послу, убрзо сам унапређена у контролора квалитета фабричких производа – истиче за Економетар данас успешна власница столарске радионице „Wood planet“ у Зрењанину.

Удајом за Италијана Антонија Баланија, који је био добављач у фабрици у Форлију, живот Горјане се мењао набоље. За две године рада у фабрици много је научила о дрвету, усавршила италијански језик што јој је омогућило да упише Вишу техничку школу у Форлију и успешно је заврши.

Битна чињеница је и то да су њих двоје, Горјана и Антонио, као брачни пар отворили столарску радионицу која је углавном производила жалузине.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: