ALEKSANDAR MILIĆ: Kompromis inovativnog i tradicionalnog oglašavanja

Jasno je da je migracija oglašavanja na online kanale u ekspanziji, ali s druge strane, moramo uzeti u obzir da smo mi stara populacija, koja i dalje najviše ima poverenja u brendove koji se oglašavaju na tradicionalni način. Najvažnija su tri faktora: merljivost, merljivost i merljivost

Aleksandar Milić, direktor službe za marketing, komunikacije i prigovore klijenata Sberbank Srbija

Naša marketinška strategija zasniva se na efikasnim kampanjama koje su usmerene na promociju najtraženijih bankarskih proizvoda i usluga. Transparentnom, jasnom i dvosmernom komunikacijom trudimo se da na kreativan, drugačiji i inovativan način, svojoj jasno određenoj ciljnoj grupi, predstavimo sve prednosti datog proizvoda ili usluge. Trudimo se da idemo u korak s trendovima, uvek pronalazeći nove, direktnije načine da dopremo do što većeg broja naših korisnika, kaže Aleksandar Milić, direktor službe za marketing, komunikacije i prigovore klijenata Sberbank Srbija.

Ovako je naš sagovornik odgovorio na pitanje šta je najbitnije u marketinškoj strategiji Sberbanke i naglasio da konstantno osluškuju potrebe klijenata, ali i da analiziraju rezultate istraživanja i, shodno tome, kreiraju svaki sledeći potez.

– Gledajući rezultate prethodnih kampanja na kojima smo radili, mogu sa sigurnošću da kažem da smo uspeli da ispratimo zadate ciljeve.

Na čemu zasnivate vašu poruku i kvalitet proizvoda koji nudite?
– Poslednja istraživanja su pokazala da bi sedam od 10 ispitanih klijenata preporučilo usluge Sberbanke svojoj porodici i prijateljima. Ovim rezultatom Sberbanka je jedna od vodećih banaka na tržištu u ovom segmentu. Ovakav rezultat predstavlja ogroman uspeh, čak i za druga tržišta koja nisu prošla buran tranzicioni period kao što je to slučaj s bankarskim. Baš zbog toga su naše marketinške poruke zasnovane na brzoj, jednostavnoj, efikasnoj i prijatnoj usluzi. Rastući broj klijenata i konstantan rast celokupnog poslovanja jasna je potvrda da je naša komunikacija zasnovana na vrednostima koje imaju jedinstven značaj za tržište u okviru kojeg poslujemo.

Kakva treba da bude marketinška strategija za 21. vek i za 2020. godinu u koju uskoro ulazimo?
– U prilici smo da napravimo kompromis između inovativnih, automatizovanih načina oglašavanja i tradicionalnog pristupa, što nam daje veću širinu kako za kreativna rešenja tako i za merljivost komunikacionih veština. Naš cilj je da nađemo rešenje kako da tradicionalan način komunikacije prenesemo na digitalne kanale komunikacije. Ljudi koji su danas u petoj ili šestoj deceniji života, nemaju iste potrebe kao što su ih imali predstavnici te generacije pred kraj 20. veka. Baš zato, strategija se mora zasnivati na činjenicama koje opisuju naše tržište i našu ciljnu grupu. Jasno je da je migracija oglašavanja na online kanale u ekspanziji, ali s druge strane, moramo uzeti u obzir da smo mi stara populacija, koja i dalje najviše ima poverenja u brendove koji se oglašavaju na tradicionalni način. I za kraj, najvažnija su tri faktora: merljivost, merljivost i merljivost.

Koji su izazovi i šta su prednosti marketinga 21. veka?
– Prednosti su svakako brojne: sada je sve merljivo. Možemo na dnevnom nivou da proveravamo efikasnost kampanja, u realnom vremenu da menjamo parametre i prilagođavamo kako bismo imali što bolje rezultate. Primenjena veštačka inteligencija u sistemima oglašavanja pomaže nam da učimo više o našim klijentima, njihovim interesovanjima i potrebama i samim tim i da im ponudimo bolje usluge i proizvode. Profitne margine u svim sektorima poslovanja su sve manje i najveći izazovi su kako i na koji način preneti što bolju poruku potrošaču na što efikasniji način. Čija cifra u akviziciji bude niža taj će biti i pobednik.

Podelite ovaj tekst: