ODRŽANA DRUGA NACIONALNA KONFERENCIJA O FILANTROPIJI: Poreske olakšice pospešuju donatorstvo

Najznačajniji rezultat rada Saveta za filantropiju jeste dogovoreno povećanje neoporezivog dela stipendija i kredita, kao i obavezujuće uputstvo Poreske uprave za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore. U planu su i olakšice za doniranje viškova hrane, kriterijumi za oslobađanje donacija od PDV-a, ali i stvaranje stimulativnog okruženja za davanje pojedinaca

Prvi veliki rezultat Saveta za filantropiju, koji je osnovan u avgustu prošle godine, jeste povećanje neoporezivog dela stipendija i kredita za učenike i studente sa 11.741 dinar na 30.000 dinara mesečno. Ovaj predlog usvojen je nedavno na sednici Vlade Srbije i nalazi se u skupštinskoj proceduri u okviru izmena Zakona o porezu na dohodak građana, a na inicijativu zajedničke radne grupe za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro predstavnika Vlade i nevladinih organizacija, istaknuto je na drugoj po redu Nacionalnoj konferenciji o filantropiji koja je održana 5. novembra u Beogradu pod nazivom „Zajedno za snažnije zajednice“.

Izvršna direktorka Trag fondacije, Biljana Dakić Đorđević, ocenila je da je ovo jedan od boljih primera međusektorske saradnje i da će sada, umesto jednog deteta, kompanije ili pojedinci moći da stipendiraju gotovo troje studenata i učenika.

„Na ovaj način biće omogućeno veće ulaganje u naše najtalentovanije mlade ljude. Takođe, posle dužeg zagovaranja vrlo smo srećni što je Poreska uprava objavila obavezujuće uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore. Verujemo da će ovo uputstvo dosta doprineti većem korišćenju olakšica i brojnijem uključivanju kompanija u donatorstvo“, naglasila je Biljana Dakić Đorđević.

Prema njenim rečima, sa nestrpljenjem se očekuju dalje aktivnosti Saveta za filantropiju i Koalicije za dobročinstvo, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

„Posebno imamo u vidu i druga pitanja na kojima kontinuirano radimo u radnim grupama, kao što su olakšice za doniranje viškova hrane, preko stvaranja stimulativnog okruženja za davanje pojedinaca, kao i kriterijuma za oslobađanje donacija od PDV-a“, naglasila je direktorka Trag fondacije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: