ŠTA DONOSI NOVI ZAKON O KONTROLI DRŽAVNE POMOĆI: I “Spomenik Majklu Džeksonu” bio pred Komisijom

Novim propisom uvodi se obaveza posebnog prijavljivanja svake državne pomoći koja je veća od 10 miliona evra, koja je do sada bila oslobođena prijavljivanja ukoliko je bila dodeljena na osnovu odgovarajuće uredbe o subvencionisanju. Obaveza će važiti ne samo za novčana davanja, već i za zemljište i komunalno opremanje, koje se daje bez naknade investitorima

Postavljanje skulpture za snimanje filma “Spomenik Majklu Džeksonu” u selu Lozovik kod Velike Plane (2104. godine)

Radnja igranog domaćeg filma “Spomenik Majklu Džeksonu” završava se tako što na centralnom seoskom trgu meštani, prethodno se prekrstivši, ostavljaju crvene ruže ispred bronzane skulpture. Ove scene možda ne bi bilo da Komisija za kontrolu državne pomoći 13. septembra 2012. godine nije donela rešenje broj 192/2012- 25. Njime je preduzeću „Papa films” iz Beograda odobreno sufinansiranje dela troškova snimanja, pokazuju javno dostupni podaci.

Organizacija “Transparentnost Srbija”, koja je pre nekoliko godina napravila sveobuhvatan izveštaj o kontroli državne pomoći, svojevremeno je, na primer, tražila dokument koji dokazuje da je državna pomoć ispunila svrhu za koju je dodeljena. A kako se navodi u rešenju, to su „velika gledanost u zemlji, regionu ali i u svetu” i „osvajanje nagrada na prestižnim internacionalnim festivalima” čime se „podržava srpska kultura, reklamira bliža istorija srpskog naroda, srpsko jezičko područje i privlače talenti iz Republike Srbije”. Odgovor nisu dobili. Za “Transparentnost” to nije bilo toliko sporno, koliko činjenica da je za dodeljivanje državne pomoći u oblasti kulture, postavljanje ovakvih ciljeva u priličnoj meri besmisleno.

“Za umetničko delo, film, nemoguće je unapred proceniti da li će imati veliku gledanost i osvajati nagrade na prestižnim festivalima ili predstavljati vrhunski umetnički doprinos i afirmisati mlade glumce i filmske radnike”, navodi se u izveštaju “Transparentnosti”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: