ANKETA: MOŽE LI NA KRATAK ROK VLAST DA POMOGNE PRIVREDI

U biznisu je svaki trenutak od presudne važnosti, a za šest meseci ili godinu dana država mnogo toga može da učini – smatraju privrednici

Ne raste trava zato što vlada tako hoće. Ovu rečenicu prošaptao je nedavno jedan ekonomista sedeći u publici na stručnom skupu namenjenom poslovnom zaokretu u 2011. godini. Komentar je usledio nakon pitanja novinarke šta vlast u relativno kratkom roku može da učini za privredu, uz konstataciju da je vlada već povećala izvoz. „Neke stvari jednostavno idu svojim tokom, vlada nema firmu, niti proizvode koje bi mogla da proda kako bi povećala izvoz”, revoltirano su kasnije komentarisali privrednici. Šalu na stranu, šta vlast u relativno kratkom roku može da učini kako bi pomogla privredi, pitali smo poslovni svet.

Nije tajna da je besparica u sistemu najveći problem od kako je kriza krenula, pa se tako privrednici, gotovo svi do jednog, žale da je nelikvidnost i dalje velika. Međutim, Lu Brefor, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, smatra da nije dobro da u trenutku kada imate neku krizu izlazite sa problemom, već sa rešenjem. Zato je on predložio meru koja može da donese rezultate čak i na kratak rok.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: