STEFAN DESPOTOVIĆ: Koronikacija 2.0

Godinu dana nakon prave lavine tekstova i komentara znalaca iz svih industrija o tome kako se njihovo funkcionisanje promenilo pod posledicama aktuelne pandemije, šta možemo reći?

Stefan Despotović

Najpre to da više ne prisustvujemo nikakvom izuzetku, već funkcionisanju svih branši koje je potpuno prilagođeno novim okolnostima. Hajde da vidimo šta to znači u oblasti komunikacija. Ako smo terminom „koronikacija“ pre tačno godinu dana opisali preciznu, pravovremenu i umerenu komunikaciju u vreme pandemije, sada smo u svojevrsnoj fazi – koronikacija 2.0. Sasvim konkretno, svi izazovi sa kojima smo se suočili tada i dalje su tu i deo su „džepne knjige“ svakog PR profesionalca. Da krenemo redom.

Najpre, davanje pravovremenih i tačnih informacija je prioritet, a kriza nas je na to samo podsetila. To je pravilo uvek i svuda, pa se ovde nećemo zadržavati.

Drugo, komunikacija uz transparentnost i kontinuitet. Broj medijskih upita upućenih našoj kompaniji zabeležio je drastičan rast na početku krize pre godinu dana. Danas možemo reći da to nije bio izuzetak i trend se nastavio. Viber grupe sa novinarima, koji svakodnevno i već duži niz godina prate funkcionisanje naše kompanije, i koje su napravljene da bi ubrzale komunikaciju u prvim nedeljama pandemije, nastavile su da žive i postale svakodnevica naše Press službe.

Posle svega, kako smo se u životu navikli da živimo sa koronom, isto se desilo i u komunikacijama. Sve inovacije koje smo uveli u svoj posao, zadržavamo i unapređujemo

Treće, bez obzira na krizu i izazove, kako budžetske, tako i organizacione, eksterno komuniciranje je na početku pandemije moralo, a mora i danas – da zadrži kvalitet u kontentu koji se nudi. I to obuhvata proizvodnju i promociju svih sadržaja – kako informacije o biznisu, tako i o društvenoj odgovornosti. Kako informacije važne za potrošače i partnere, tako i „korporativne lifestyle sadržaje“. Jednostavno, bez proaktivne proizvodnje kvalitetnog sadržaja nema uspešne eksterne komunikacije i sav trud koji smo ulagali na početku pandemije i danas ulažemo kako bismo nastavili ovaj posao.

Četvrto, pandemija je ostala izuzetno osetljiva tema, pa umerenost i etika ostaju među ključnim postulatima komunikacije.

I na kraju, ali najvažnije – digital, digital, digital. U naftno-gasnom sektoru nije jednostavno napraviti digitalni proizvod, nudimo energiju u različitim oblicima, ali nafta i gas teško da mogu da postanu digitalni. Ali, komunikaciju moramo svakodnevno „digitalizovati“. Korišćenje novih formata i tehnologija, promena stila komunikacije i pisanja, sve su to trendovi koji nam omogućavaju da držimo korak sa našim kolegama i na zapadu i na istoku. U NIS-u digitalne kanale, pre svega, upotrebljavamo kako bismo javnosti približili zadatke naftne industrije, naše radne procese i proizvode, kao i rezultate same kompanije u svim oblastima. Nedavno smo pustili u rad novi Press centar na sajtu naše kompanije. Cilj nam je bio da, za razliku od prethodnog sa tipičnim korporativnim sadržajem, ponudimo što više informacija na jednom mestu. Ne samo sadržaje o kompaniji, već i potpunu bazu intervjua predstavnika naše kompanije, najčešćih pitanja i odgovora, svih izveštaja u poslednjoj deceniji… A što se tiče NISovih profila na društvenim mrežama, oni su postali svojevrsni servis za dvosmernu komunikaciju i pitanja najšireg spektra: od načina istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, pa do pitanja poput radnog vremena benzinskih stanica, upita za sponzorstva i donacije i razvoj karijere u okviru naše kompanije… Kanale na društvenim mrežama koristimo i u još jednu svrhu – sprečavanje pojave fake news-a, odnosno lažnih informacija o kompaniji, što se desilo nekoliko puta od početka pandemije.

U naftno-gasnom sektoru nije jednostavno napraviti digitalni proizvod, nudimo energiju u različitim oblicima, ali nafta i gas teško da mogu da postanu digitalni. Ali, komunikaciju moramo svakodnevno „digitalizovati“

Posle svega, kako smo se u životu navikli da živimo sa koronom, isto se desilo i u komunikacijama. Sve inovacije koje smo uveli u svoj posao, zadržavamo i unapređujemo. Ali, iako je epidemija i dalje tu, javnost više ne može da sluša samo o tome. Potrebne su nam nove i pozitivne priče. To je i naš posao. A postulati koronikacije 2.0 su tu da nas podsete kako da ih pravimo.

Foto: N. Babić

U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: