DANIJELA SREMAC: Kapital ide tamo gde je dobrodošao

Srbiji je potreban pojednostavljen sistem gde birokratija i nepotrebna papirologija ne koče proces privrednog razvoja. Treba nam brz sistem otvaranja firmi, lak i nekorumpiran način dobijanja dozvole za izgradnju novih fabrika ili otvaranje proizvodnih pogona, kao i sistem gde se poslovni problemi mogu lako rešiti na sudu koji donosi odluke van ikakvih partijskih opredeljenja

Danijela Sremac

Znam da je Srbija u ogromnoj ekonomskoj krizi i da je Vlada Srbije izbegla bankrotstvo zahvaljujući drastičnim merama. Međutim, nije dovoljno da se zaustavi odliv novca iz državne kase, mora da se nađe način kako državnu kasu napuniti.

Ovako je Danijela Sremac, Srpkinja koja živi u Americi, ekspert za međunarodne odnose, odgovorila na pitanje Magazina Biznis o tome kako iz dijaspore gledaju na probleme srpske ekonomije i na činjenicu da smo već duže od dve decenije nerazvijena evropska ekonomija. Jer, srpska industrijska proizvodnja je i dalje za oko jednu petinu niža od one koja je postojala 1989. godine, bruto domaći proizvod po stanovniku je oko 6.000 dolara, visoka je nezaposlenost a javni dug iznosi oko 72 odsto BDP-a. Ocene i stavovi Danijele Sremac su tim više zanimljivi jer je ona jedan od kandidata za budućeg predsednika Srbije. Ova mlada žena koja je karijeru izgradila u SAD, ali je srpskoj javnosti najpoznatija kao veliki patriota i zaštitnik srpskih interesa, posebno u vreme bombardovanja 1999. godine, smatra da srpska privreda i ekonomija imaju dobre perspektive ukoliko se njihov razvoj pravilno usmeri.

– Privreda u Srbiji ne raste jer, jednostavno, u Srbiji skoro da ne postoje uslovi za zdrav razvoj privrede. A to se jasno vidi iz perspektive Amerike gde postoje najbolji uslovi u svetu za preduzetnike. Srbija ima i odličan kadar i radnu snagu a i plodno zemljište – bukvalno sve što joj treba da bude uspešna država. Ono što nema može da se promeni i to je razlog zašto ulazim u celu priču predsedničkog kandidata – kaže Danijela Sremac.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: