JOŽE MENCINGER: Biće visoka cena ekonomske deglobalizacije

Strane investicije nisu lek za sve, njihovi „spill over“ efekti mogu biti štetni, na duži rok je količina odliva kapitala sigurno veća od njegovog priliva. Dovoljno je pogledati bilanse plaćanja zemalja sa velikim stranim investicijama, deficiti nastaju na računu odliva kapitala. Ali, razumem da je ponekad, u kriznim situacijama, prodaja imovine jedino rešenje

Jože Mencinger

Bilo je krajnje vreme”. Ovako u samo četiri reči profesor Jože Mencinger, ekonomista iz Slovenije čiji se stavovi rado čitaju širom prostora bivše Jugoslavije, odgovara na pitanje Magazina Biznis da li se posle pobede Donalda Trampa u Americi, kao i posle Bregzita, globalni ekonomski poredak menja iz temelja.

– Sistem koji je stvoren posle „kraja istorije” više nije bio održiv. Što bi duže trajao, to bi cena njegovog raspadanja bila veća. Kakav oblik će dobiti Trampova „deglobalizacija”, teško je reći ali smo izgleda došli do kraja ideološke globalizacije. Cena ekonomske deglobalizacije biće visoka.

• Primećuju li to političke elite zemalja regiona?

– Ne znam o čemu razmišljaju političke elite zemalja regiona. Ne znam čak ni za slovenačku političku elitu, koja se bavi opskurnim pitanjima kao što je privatizacija sprovoda, čišćenja dimnjaka i postavljanje žice na granici sa Hrvatskom. Dok za važna pitanja, kao što je rasprodaja imovine ili uništavanje plodne zemlje, slovenačka politička elita kaže da ne sme da se meša u privredu ili da je nije briga.

• Svojevremeno se govorilo da je bivša Jugoslavija “prespavala” pad Berlinskog zida. Imate li sada takav utisak?

– To što je Jugoslavija prespavala pad Berlinskog zida, na neki način je razumljivo. Jugoslavija je, za razliku od drugih socijalističkih zemalja, bila bez zidova, sistem se bitno razlikovao od sistema u drugim socijalističkim zemljama i zemlja se raspadala. Sistem je počeo da se raspada dosta brzo posle smrti Tita i Kardelja. Čitavu deceniju smo imali stagnaciju koja je pogodovala traganjima za krivcima pogoršanja položaja i ostvarila plodno tlo za nacionalizam. Osim toga, čitave osamdesete godine bile su razdoblje neuspešnih pokušaja popravljanja sistema… setite se Krajgerove i Mikulićeve komisije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: