GORAN PETROVIĆ, AVON COSMETICS RUSIJA: Uspešni ne znaju za krizu

Kada pogledate istoriju biznisa prethodnih godina, kompanije koje su uspešne postale su to prevazilazeći krizne periode, uzdižući se i postajući još jače. Svaka kriza je test koji će pokazati koliko je jak vaš poslovni model i koliko su stabilne osnove vašeg poslovanja

Na jednom od najznačajnijih svetskih tržišta, na ruskom tržištu, na poziciji direktora prodaje u kozmetičkoj kući Avon nalazi se naš čovek – Goran Petrović. Ovaj mlad i uspešan menadžer se Avon timu pridružio krajem 2002. godine, a 2005. godine postao je nacionalni direktor prodaje u Bosni i Hercegovini. Poslovni uspesi na teritoriji bivše Jugoslavije su bili potvrda kvaliteta i otvorili su mu vrata za preuzimanje rukovodeće pozicije za najveće tržište centralne Evrope – u Poljskoj. Tamo je, za dve godine rada, kao direktor odeljenja zaduženog za strategiju, planiranje i razvoj poslovanja a kasnije i nacionalni direktor prodaje, ostvario rekordni rast prodaje i profita u poslednjih šest godina. Nakon toga je usledio poziv za prelazak u jedno od top tri tržišta korporacije – u Rusiju.

O tome šta je bilo presudno da ostvari takav brz uspeh, Petrović za Magazin Biznis kaže da je „imao sreću što je bio u pravo vreme na pravom mestu”:

– Kada sam se pridružio kompaniji Avon Srbija, tim je bio u fazi formiranja a tržište je bilo mlado i u ekspanziji. Bio je to dobitni sklop sredine koja je dinamična, izazovna i podstiče usavršavanje i moje ambicije proistekle iz radoznalosti, mogućnosti da se iskaže kreativnost i inovativnost. Primeri za to jesu različiti projekti prodaje i marketinga, kao i multidisciplinarni timski rad koji su mi omogućili razvoj stručnih veština – kaže Petrović i dodaje da bi mlad čovek imao prilike da se dokaže i da postigne uspeh, potrebno je i da mu kompanija pruži alate neophodne za profesionalni razvoj. Avon je upravo takva kompanija.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: