Gradite, ali kontrolišite i troškove i kvalitet

Međunarodni monetarni fond sugeriše Vladi Srbije da osnuje Savet za kapitalne investicije u čijoj će nadležnosti biti i praćenje međudržavnih sporazuma. Predlog MMF-a je i da Srbija, u saradnji sa Svetskom bankom, napravi poseban sistem za praćenje, registraciju i nadzor velikih kapitalnih projekata. Sagovornici Magazina Biznis saglasni su u jednom – ulaganje u puteve je dobro, ali nema svaki put isti doprinos na privredni rast

Autoput Miloš Veliki, svečano otvoren 18. avgusta 2019. godine:
Miloš Obrenović je 1837. godine ukinuo kuluk a zadržao samo jedan – za održavanje puteva i mostova!

Za vreme vladavine Miloša Obrenovića 1837. godine ukinut je kuluk i svi njegovi vidovi. Osim jednog. Bio je to kuluk za održavanje puteva i mostova. Miloš Veliki, po kome je nazvan autoput od Beograda do Čačka, mnogo je više polagao na razvoj privrede, nego na razvoj infrastrukture. Ali je izgleda znao da je mesto koje nema put mrtvo i da ne postoji na privrednoj mapi Srbije.

I danas važi pravilo – tamo gde prođe put, ostaje i dolazi život. Tamo gde nema puta, nema ni života. Ekonomisti imaju i stručan naziv za to – multiplikator ulaganja u infrastrukturu. Prevedeno sa stručnog jezika to znači da na jedan dinar uložen u infrastrukturu, bruto domaći proizvod poraste za 1,5 dinara.

Posle svečanog otvaranja autoputa Miloš Veliki, konzorcijum “Behtel – Enka” dostavio je ponudu za izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine, a početkom septembra počeli su i pripremni radovi na izgradnji prvog kraka budućeg autoputa Beograd – Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina. Radove izvodi turska kompanija Tašjapi. Ceo posao vredan je 225 miliona evra. Drugi krak ove saobraćajnice od Požege do Kotromana biće znatno skuplji, a trošak se procenjuje na oko 800 miliona evra. Ovaj projekat je u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije. Tokom septembra potpisan je i finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom, vredan 100 miliona evra, o izgradnji autoputa Niš – Merdare – Priština.

Fiskalni savet još nije analizirao neke od ovih projekata, a oni se uglavnom finansiraju novim zaduživanjem i novcem iz budžeta Republike Srbije. Ponekad, ali u manjoj meri, i bespovratnim evropskim sredstvima. Pre četiri godine, u jednom od svojih izveštaja, Fiskalni savet je sugerisao intenziviranje radova u infrastrukturi.

“Povećanje investicija u putnu infrastrukturu je najbitniji činilac za ukupno povećanje javnih investicija i zbog toga je prioritet. U isto vreme, zbog izuzetno lošeg stanja postojeće infrastrukture i zastupljenosti drumskog prevoza u saobraćaju, ove investicije imaju osetan efekat na privredni rast za koje je izvesno da će znatno podstaći privrednu delatnost”, ocenjuje se u tom izveštaju Fiskalnog saveta.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: