MILAN LUČIĆ: APR pružio više od 100 miliona podataka u 2018.

Agencija mora da prati trendove razvoja i nove tehnologije kako bi njene usluge bile i dalje efikasne, pouzdane i transparentne. Trenutno radimo na projektu konsolidacije svih naših ključnih statusnih registara, na rešenju elektronske prijave za lizing, unapređenju elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, kao i na pripremi registra zdravstvenih ustanova

Milan Lučić

Agencija za privredne registre (APR) je samo u toku prošle godine isporučila više od 100 miliona različitih podataka koje su od nje tražili privredni subjekti, građani i državni organi. Oko 40 odsto svih postupaka APR-a je besplatno, što ne treba da čudi jer nas zakon obavezuje da sve podatke državnim ustanovama i lokalnoj samoupravi dajemo bez novčane naknade.

Ove podatke za Magazin Biznis izneo je v.d. direktora APR-a Milan Lučić koji je funkciju prvog čoveka Agencije preuzeo početkom marta ove godine.

U razgovoru za naš časopis, Lučić naglašava da APR, pored još dve institucije u državi, pruža najznačajniju uslugu kada je reč o poslovanju preduzeća, udruženja, organizacija i drugih ustanova u Srbiji. Pored velikih projekata koje je Agencija nedavno pokrenula, kao što su evidencija stvarnih vlasnika, prinudna likvidacija, elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i pokretanje regionalnog portala privrednih registara, APR ima ambiciozne planove i za naredni period, najavljuje Lučić:
– Trenutno radimo na projektu konsolidacije naših ključnih statusnih registara. Ceo sistem rađen je 2004. godine, ali to su danas stare tehnologije koje onemogućavaju dalji razvoj postojećeg softvera i za čije održavanje Agencija nema informatičke resurse. Neophodno je da pratimo nove tehnologije i inovacije, a da uz sve to obezbedimo apsolutnu elektronsku komunikaciju sa klijentima. Nadamo se da ćemo sledeće godine početi sa implementacijom novog sistema. Ove godine radimo i na rešenju elektronske registracije ugovora za lizing, tako da će od 2020. ona biti apsolutno elektronska – navodi Lučić.

On dodaje da APR radi i na daljem unapređenju celog sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola jer veliki broj institucija radi na njemu, pa tako povećan obim aktivnosti zahteva unapređenje postojećeg softverskog rešenja, a u pripremi je i registar zdravstvenih ustanova.

– Cilj nam je da unapredimo naše usluge. Agencija mora da prati trendove razvoja i nove tehnologije, kako bismo omogućili fleksibilnost, pouzdanost i transparentnost rada – kaže Lučić u razgovoru za Magazin Biznis.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: