PRERADA RIBE U NAJVEĆOJ FABRICI U ŠPANSKOJ POKRAJINI ANDALUZIJA: U konzervi samo riba, so i ulje

Na tradicionalan način, bez dodavanja aditiva ili konzervansa, u fabrici USISA u gradu Isla Kristina, u oblasti Uelva, priprema se najkvalitetnija riba. Ova porodična fabrika, osnovana 1973. godine, danas je najmodernija na jugu Španije, poseduje španske i evropske sertifikate o vrhunskom kvalitetu proizvoda, a u pogonima radi 250 žena!

Radnice u fabrici USISA pažljivo čiste i pripremaju ribu za konzervisanje

Ručna obrada ribe je stogodišnja tradicija u Isla Kristini, a sve poslove uglavnom rade žene. Ostao je običaj – žene rade u kući a muškarci love ribu u moru. Svakog dana oljušte kožu, ribu narežu u filete i stave u konzerve, sve rukama. Ova činjenica učinila je žene najvećom vrednošću naše kompanije. Uz to, imamo i najveće ulove sveže ribe. U procesu prerade zadržavamo sve hranljive vrednosti ribe i dodajemo samo ulje – maslinovo ili suncokretovo – i morsku so. Nikada ne koristimo nikakve konzervanse ili aditive.

Ovo nam je ispričao Serhio Vaskez (Sergio Baeza-Herrazti Vázquez), direktor za komunikacije u fabrici za preradu ribe USISA u Isla Kristini (Cristina) u španskoj oblasti Uelva (Huelva) na jugozapadu Andaluzije. Serhio je treća generacija u porodici koja je pre 46 godina osnovala ovu fabriku. To je delo njegovog dede Huana (Juan), koji danas ima 89 godina, predsednik je kompanije USISA i svaki dan dolazi u fabriku! Njegov sin Hoze (Hose), Serhiov otac, generalni je direktor (CEO) fabrike.

Svi se ponose činjenicom da je baš njihova porodica Vaskez osnovala ovu fabriku koja je za četiri i po decenije postala najveća i najznačajnija u preradi ribe, u ovom delu Španije.

A sve je počelo tako što je Isla Kristina, iako malo ribarsko mesto, nudila obilje kvalitetne sirovine – ribe u Atlantiku kojim je okružena. Naročito tune! Procenjuje se da na celoj obali Atlantika, u delu koji Španiju okružuje, najviše tune ima upravo ovde – u Isla Kristini.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: