REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi nacrt Zakona o računovodstvu

Ministarstvo finansija objavilo je nacrt Zakona o reviziji kao i nacrt Zakona o računovodstvu koji bi trebalo da stupe na snagu 1.1.2020. godine.

Piše: Jelena Mihić Munjić

Tekstovi Nacrta su objavljeni na sajtu Ministarstva finansija, a javna rasprava je trajala od 12. avgusta do 2. septembra 2019. godine. U nastavku su navedene najbitnije izmene koje se predlažu u objavljenom nacrtu Zakona o računovodstvu u odnosu na trenutno važeći Zakon o računovodstvu:

1. Predlaže se promena kriterijuma o razvrstavanju pravnih lica (što se tiče srednjih pravnih lica predlaže se povećanje granice kriterijuma poslovnih prihoda na 8.000.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, dok se za velika pravna lica predlaže povećanje na 40.000.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti; umesto dosadašnje prosečne vrednosti poslovne imovine kriterijum bi bila ukupna aktiva na datum bilansa; novoosnovana pravna lica, odnosno preduzetnici, na kraju tekuće godine razvrstavaju se na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za poslovnu godinu u kojoj su osnovani i broja meseci poslovanja, a utvrđeni podaci koriste se za tekuću poslovnu godinu).

2. Prema Nacrtu, sva pravna lica i preduzetnici bi bili u obavezi da izdaju fakture u elektronskom obliku od 1. jula 2021. godine. Faktura (račun) kao računovodstvena isprava sastavlja i dostavlja se u elektronskom obliku i mora biti overena od strane odgovornog lica koje svojim potpisom ili drugom identifikacionom oznakom potvrđuje njenu verodostojnost.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: