IZ BANKARSKOG UGLA: Primena standarda EU za pokriće NPL plasmana

Nivo NPL kredita banaka (problematičnih kredita) značajno je smanjen u prošlih nekoliko godina, ali je tema adekvatnog upravljanja ovim plasmanima i dalje vrlo aktuelna za sve bankarske supervizore.

Piše: Đorđe Stojanovski

Dokaz je i u tome što su evropska regulatorna tela iz oblasti bankarstva (kao i NBS) u prošlih godinu i po dana usvojila čitav set mera kojima se unapređuje okvir za upravljanje NPL plasmanima. Poslednja u nizu ovih mera jeste tzv. Prudentni okvir za formiranje rezervisanja za kreditne gubitke po NPL plasmanima ili kako se još naziva: Kalendarsko formiranje rezervisanja (Calendar provisioning).

Cilj ovog regulatornog okvira je formiranje adekvatnog nivoa rezervisanja za kreditne gubitke, u periodu ekonomskog rasta, kako bi se sprečilo nagomilavanje NPL-a u bilansima banaka u periodima krize. Naime, analizom uzroka visokih nivoa NPL-a u bilansima banaka tokom i nakon poslednje ekonomske krize, utvrđeno je da je jedno od značajnijih ograničenja za rešavanje ovog problema bio neadekvatan nivo pokrića NPL plasmana rezervisanjima za kreditne gubitke. Jednostavno rečeno, rešavanje NPL kredita je zahtevalo priznavanje velikih gubitaka što je za banke često bilo neprihvatljivo, pa su ovi procesi usporavani i odlagani.

Pomenuti regulatorni/supervizorski okvir za obazrivo formiranje rezervisanja za kreditne gubitke obuhvata nekoliko dokumenata. Prvi je Dopuna Smernica Evropske centralne banke za upravljanje NPL kreditima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: