Srbija još prebrojava agencije

Zvaničnih podataka o tačnom broju javnih agencija u Srbiji nema. Licitira se od 20 do čak 170, ali se tu ubrajaju i zavodi, saveti i slična tela. Sagovornici Magazina Biznis smatraju da su neke od javnih agencija formirane bez opravdanog razloga i da se iza toga često krije potreba za upošljavanjem partijskih kadrova

Jedno od značajnih obećanja sa promenom političke garniture pre sedam godina bilo je i to da će država ući u ozbiljnu reformu javne uprave koja, između ostalog, podrazumeva i seču brojnih javnih agencija. Tada se ponovo, po ko zna koji put, u javnosti pokrenula priča o tome koliko imamo agencija, koje su, čemu služe i koliko se novca iz državne kase izdvaja za njihov rad. Odgovor na ta pitanja nije bio poznat 2012. godine, a nažalost nije ni sada. Ne samo da broj agencija nije smanjen, već se još uvek licitira koliko ih ima, šta je tačno njihov posao i koliko nas koštaju.

Zanimljiv primer potpuno apsurdnog osnivanja javne agencije bilo je pokretanje tzv. Agencije za istraživanje pomorskih nesreća 2011. godine, koja je kasnije preimenovana u Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju, koji i dalje postoji, iako imamo i Agenciju za bezbednost saobraćaja. Takođe, svojevremeno su postojale, uz ministarstvo nadležno za energetiku, i Agencija za energetiku, Agencija za energetsku efikasnost i Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu energiju.

Pravnik i nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ističe da ima dosta primera osnivanja javnih agencija koji deluju bizarno.

– Imamo Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, ali i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a slično je i sa agencijama iz oblasti energetike. Posebno su interesantni slučajevi kada se prosto nametao utisak da se gašenjem jedne, a otvaranjem nove agencije želela izbeći rasprava o rezultatima ili tačnije, o odsustvu rezultata ugašene agencije, da se želelo da se na to zaboravi. Pomenuću gašenje famozne agencije SIEPA a osnivanje Razvojne agencije Srbije, ili ukidanje Agencije za privatizaciju a osnivanje Agencije za vođenje sporova u postupku privatizacije, i to uprkos činjenici da postoji državno pravobranilaštvo čiji je primarni zadatak da u sporovima štiti imovinske interese države – kaže Šabić za Magazin Biznis.

Za njega nije najbitniji problem relativno veliki broj agencija, već to da li su uopšte i zašto potrebne, šta i kako rade i koliko to sve košta građane Srbije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: