JOVANKA JOVANOVIĆ: Srbija ima najveću fabriku za sisteme brisača u Evropi

Do sada je u razvoj poslovanja u Srbiji uloženo oko 70 miliona evra, od čega najviše u proizvodnju u okviru automobilske industrije. Do kraja 2019. godine je planirana investicija od oko 30 miliona evra, što značajnije premašuje prvobitno planirani investicioni nivo. A to je zato što je matična kompanija Bosch zadovoljna razvojem proizvodnje u svojoj fabrici u Pećincima, u Srbiji, pa zbog toga i širi proizvodni asortiman

Jovanka Jovanović

Ukupan prihod Bosch grupe u Srbiji u 2018. godini premašio je 260 miliona evra, sa rastom od 20 odsto. To nas je dovelo na četvrto mesto među 15 najvećih izvoznika u Srbiji. Broj zaposlenih je porastao za 36 odsto, pa smo krajem 2018. godine zapošljavali više od 1.300 saradnika u Srbiji, od kojih preko 120 radi u razvojnim odeljenjima u fabrici u Pećincima i u Beogradu.

Saopštavanjem ovih podataka Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Boš (Bosch) Srbija, istakla je značaj srpske fabrike za Bosch grupu i obrnuto – koliko je Srbiji važno to što kao deo srpske privrede posluje ovaj čuveni nemački brend globalnih razmera. Da je razvoj Bosch Srbija kontinuiran, uz stalne investicije, proširenje proizvodnog portfolija i uz povećanje broja zaposlenih, svedoči i investicioni ciklus koji se realizuje od 2012. godine, u dve faze. U intervjuu za Magazin Biznis, Jovanka Jovanović o tome kaže:
– U okviru investicionog ciklusa u periodu od 2012. do 2019. godine Bosch je planirao razvoj proizvodnje u dve faze. Druga faza je započeta sredinom prošle godine izgradnjom drugog proizvodnog pogona veličine 15.000 metara kvadratnih, nove kantine i novog razvojnog centra. Izgradnja je završena u avgustu ove godine tako da sada raspolažemo sa 37.000 kvadratnih metara proizvodnog kapaciteta.

Šta će Bosch proizvoditi u novom pogonu u Pećincima?
– U novom pogonu će se proizvoditi motori za sisteme brisača, između ostalog i četvrte, najnovije generacije.

Da li druga faza izgradnje fabrike znači da se do sada pokazalo da su opravdane sve investicije u Srbiji? Koliko je fabrika u Srbiji uspešna u Bosch sistemu i koliko je ukupno do sada investirano u prošlih petnaestak godina?
– Kompanija Bosch je zadovoljna razvojem proizvodnje u Srbiji što se ogleda u činjenici da je proizvodni asortiman proširen sa sistema brisača, metlica i ruke brisača i na proizvodnju motora za sisteme brisača.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: