BOJAN VRAČEVIĆ: Lizing industrija i privreda su kao spojeni sudovi

Rast obima finansiranja putem lizinga u poslednjih nekoliko godina je odličan i već iduće godine ili 2021. biće prevaziđen obim iz 2008. godine, kada je iznosio 812 miliona evra. Ohrabruje što lizing kuće finansiraju kupovinu predmeta koji stvaraju dodatnu vrednost – transportna vozila, građevinske i proizvodne mašine

Bojan Vračević

Lizing nije visoko na listi prioriteta kada govorimo o ažuriranju regulatornog okvira i postoji stav da su trenutni propisi dovoljni za razvoj lizinga.

Osim toga, rezultati lizing industrije su dobri, pa se ne žuri sa izmenom zakona – kaže Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S-Lizinga i potpredsednik UO Asocijacije lizing kompanija Srbije, u intervjuu za Magazin Biznis, odgovarajući na naše pitanje ko i zašto koči izmenu regulative. Naime, već neko vreme postoji inicijativa Asocijacije lizing kompanija Srbije da se izmene pojedine zakonske odredbe, tim pre što je poslednja verzija Zakona o finansijskom lizingu doneta 2011. a prva datira još iz 2003. Sve to pokazuje da dosta toga treba promeniti kako bi se omogućio brži razvoj lizing industrije Srbije.

– Kao predsednik IO jedne od kompanija svestan sam svega navedenog i mogu to da razumem, ali verujem da svi zajedno propuštamo šansu da se brže razvijamo i da podižemo životni standard. Svakodnevno kroz Asocijaciju aktivno radimo na tome da afirmišemo potencijal i značaj koji finansijski lizing ima za razvoj naše privrede.

Krajem maja Asocijacija lizing kompanija predstavila je Strategiju razvoja lizinga koja podrazumeva šest inicijativa. Da li vas je neka od nadležnih institucija kontaktirala: Ministarstvo finansija, NBS…

– Već smo na konferenciji imali odličnu saradnju i učešće predstavnika Ministarstva finansija. Istovremeno, sama strategija je nastala kao posledica više sastanaka sa predstavnicima Narodne banke Srbije, na kojima je tema bila unapređenje lizing industrije. Kada gledamo u budućnost, smatramo da je odgovornost pre svega na nama iz industrije da aktivno radimo na realizaciji inicijativa i da za to tražimo podršku državnih institucija, u onim segmentima gde je neophodna i neizbežna.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: