ANA KOEŠAL: Važno je da nam dobročinstvo postane navika

Do sada je Fondacija Ana i Vlade Divac realizovala preko 100 projekata od kojih mnogi traju od osnivanja Fondacije. Tokom 12 godina prikupljeno je više od 20 miliona dolara. Obezbedili su trajni stambeni smeštaj za 750 porodica izbeglih i raseljenih lica, kao i ugroženih porodica širom Srbije, a pomogli su i 701 poljoprivredno gazdinstvo

Ana Koešal

Često ljudi misle da je filantropija povlastica imućnih, ali nije tako. Uvek ističemo da nije važno da li smo za opšte dobro dali dinar ili mnogo više. Bitno je da nam dobročinstvo postane navika.

Ovako je Ana Koešal, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, odgovorila na naše pitanje kako zainteresovati pojedince, kompanije i organizacije u Srbiji za filantropiju. Razvoj filantropije jedan je od strateških pravaca fondacije, a svaki kontakt sa onima koji žele da pomognu utiče na podizanje svesti javnosti o važnosti filantropije. U intervjuu za Magazin Biznis gospođa Koešal naglašava da se dobro može činiti na različite načine, jer humanitarne aktivnosti imaju mnogo oblika.

– Svaki dan možemo napraviti razliku, u svom i tuđem životu. Na nama je da se opredelimo za dobro. Istakla bih Projekat za unapređenje okvira za davanje, finansiran od strane Američke organizacije za međunarodni razvoj USAID, a koji realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi naša fondacija, Fondacija Ana i Vlade Divac.

Koaliciju za dobročinstvo čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Zajedno radimo na razvoju filantropije uključujući sve relevantne aktere u Srbiji kako bi na prvom mestu podigli nivo kulture davanja, a paralelno i unapredili pravni okvir davanja.

Šta bi trebalo da se unapredi kada je reč o pravnom okviru?
– U okviru ovog projekta, radimo na zakonskim promenama koje se odnose na poreske olakšice za donatore viška hrane, proizvoda i usluga kao i stipendija. Razmatraju se i poreska oslobađanja za pojedinačne donacije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: