TV SLIKE I PRILIKE: Nije sve u ljubavi…

Ima nešto i u parama. Magijska veza emocija i novca u muzičkoj produkciji, na filmu i televiziji, a sve preslikano iz života

Piše: Branislava Džunov

U izboru HBO kanala nedavno se našla „Ispovest kupoholičarke“, laka melodrama sa komplikovanim ciljem da razjasni šta nas pokreće na potrošačko ponašanje, na bezumnu kupovinu svega i svačega. Posebno, šta tera žene da troše do bankrota. One su, pomalo pogrdno, poodavno označene kao kupoholičarke (alkoholičarke?!), pa se shodno svojoj bolesti leče na grupnim terapijama ritualnim sečenjem kreditnih kartica. Tako je, bar, u Americi! Kupovina je definisana kao „zarobljavanje uma“. Podstiču je modni časopisi i reklame, pa i komedije u kojima su kupoholičarke simpatične devojke u potrazi za ljubavlju i sopstvenim identitetom, a uterivači dugova smešne osobe koje je lako preveslati. Vožnja kroz život do tačke kad sve puca. Onda filmska magija brzo razreši konflikt. Ljubav se pojavljuje tamo gde se najmanje očekuje, a nekontrolisana strast za kupovinom rešava se primenom relikta savremene potrošnje – rasprodajom sopstvenog garderobera da bi se vratili dugovi. I još malo preko toga. Odgovornost za rascep između ljubavi i novca, normalnog i sumanutog je podeljena na ravne časti. Može oboje ako se savlada poriv za brzopoteznim otvaranjem novčanika. A ni krevet ne mora da ostane hladan, uz malo šarma i iskrenosti.

Medijska bitanga

Nema ljubavi, postoji samo kapital koji po svaku cenu treba čuvati i uvećavati, kategorični su autori TV serije „Najjači glas“ (HBO). Perfidna obrada kako novac upravlja medijima. U sedam epizoda je zaokružena biografija američkog glodura Rodžera Ejlsa koji je 20 godina upravljao „Foks njuzom“ i, kako se misli, Rupertu Mardoku doneo veliko bogatstvo. Zahvaljujući uređivačkoj politici koju je vodio, „Foks njuz“ je 14 godina, kontinuirano, bio najgledanija informativna mreža u SAD.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U BIZNISU SA E-SKUTERIMA OBRĆU SE MILIJARDE: Novo prevozno sredstvo preplavilo metropole
  • KAKVA ZNANJA PRUŽA AKADEMIJA ZA AVIJACIJU: Bez edukacije i licence nema posla
  • POSLOVNA SAZNANJA: Iskoristite trenutak
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2019.
Podelite ovaj tekst: