JAHORINA U POSLEDNJE TRI GODINE DOŽIVLJAVA INVESTICIONI BUM: Novom gondolom 2.700 skijaša na sat

Jahorina je u poslednje tri godine postala jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj. Trenutno su u toku ozbiljni investicioni projekti – izgradnja nekoliko hotela, gondole za 10 osoba, zamena starog ski lifta. Obnovom i proširenjem kapaciteta, Jahorina konkuriše i za održavanje Evropa kup 2020/2021.

Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa 40 kilometara odlično uređenih i osneženih skijaških staza

Ali, Jahorina ne živi samo u vreme snega i skijanja. Letnja sezona je zvanično otvorena 29. juna i samo je za jedan vikend ostvareno 2.000 letnjih vožnji. Tokom leta posetioci imaju mogućnost za panoramsko razgledanje, letnje sankanje “x race”, uz teretane na otvorenom, sportske terene, planinske staze za pešake i za bicikliste. Tokom ove sezone posetioci mogu da koriste i bob na šinama, na trasi dužine 2,5 kilometra, od jezera na vrhu planine do platoa Poljice.

Posle završetka prvog ciklusa investicija, koji je obuhvatao uređivanje staza i izgradnju sistema veštačkog osnežavanja, u toku su i drugi investicioni projekti, objašnjava za Magazin Biznis Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

– Prve planinske gondole na Jahorini imaće kabinu za 10 osoba, odnosno prevoziće 2.700 skijaša na sat. To će eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiti centralne staze na planini, a radiće i u ekstremnim uslovima kada su veliki vetrovi i magla. Imaćemo 36 kabina od kojih će jedna biti VIP za posebne svrhe. Radovi bi trebalo da budu završeni do 1. decembra 2019. godine, kaže Ljevnaić.

Trenutno, Jahorina raspolaže sa 6.000 kreveta, od kojih je polovina u privatnom, a druga polovina u hotelskom smeštaju. Do početka nove zimske sezone biće izgrađeno još nekoliko velikih hotela. Obližnje naselje Pale, kaže Ljevnaić, takođe gostima Jahorine nudi kvalitetan smeštaj, a na taj način funkcioniše većina velikih i razvijenih ski centara u Evropi i svetu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: