ŽARKO TARIĆ: Afrika je postala kontinent budućnosti

Srbija treba da se više okrene saradnji sa Južnoafričkom Republikom i ostalim afričkim zemljama, jer tamo možemo da napravimo kvalitetniji tržišni prodor. To nam je važnije nego što uzaludno kucamo na, za nas, poluzatvorena vrata Evropske unije. Možemo da napravimo transfer srpskog znanja i tehnologije, da izgradimo nove fabrike i prerađivačke kapacitete u Africi, pogotovo u poljoprivredi, jer su tamo državni fondovi već namenili milijarde evra za podsticaje, kaže Žarko Tarić

Žarko Tarić sa Markom Čadežom, predsednikom PKS, i gostom iz JAR

U maju ove godine Južnoafrička Republika (JAR) dobila je novog predsednika države Sirila Ramafosu, koji je obećao građanima borbu protiv korupcije i brz ekonomski razvoj. I to bi možda bila uobičajena protokolarna vest, da novi predsednik JAR nije najavio da će biti obezbeđeno oko 10 milijardi evra za razvoj i unapređenje poljoprivrede i prerađivačke industrije, zatim, oko 28 milijardi evra za unapređenje i korišćenje energo potencijala, a najavio je i sredstva za razvoj IT industrije.

Upravo u toj informaciji Žarko Tarić, izvršni predsednik Investicionog foruma Afrike (SAIF) i izvršni direktor kompanije Minatar (konsultantski menadžment), vidi veliku mogućnost za intenzivniju ekonomsku i poslovnu saradnju Srbije i JAR. Dobar poznavalac afričkih ekonomsko-socijalno-političkih prilika, sa iskustvom poslovnog čoveka koji u Južnoafričkoj Republici živi i radi duže od dve i po decenije, a pored srpskog poseduje i južnoafričko državljanstvo, Žarko Tarić je uveren da je tržište JAR, kao i cele Afrike, otvoreno za srpske proizvode i usluge. Nažalost, mi to već decenijama ne koristimo na pravi način. Srpski stereotip je da Afriku, čak i u poslovnim relacijama, doživljavamo kao egzotiku. A države tog kontinenta su mnogo više od toga. One su, pre svega, perspektivno tržište sa visokim stopama privrednog rasta. Među deset zemalja u svetu sa najvećom stopom rasta, sedam je afričkih. Zato su na tom tržištu glavne države sveta već zauzele svoje pozicije. Ali, i za Srbiju i za region ovog dela Balkana, i dalje ima mesta.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: