UVOD U BIZNIS: Zašto pravosuđe ne uspeva na Balkanu

Prvo čega se setim kad je reč o pravosuđu jeste stara izreka: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”. No, kad je reč o savremenom pravosuđu na Balkanu, i domaći i strani poslovni ljudi i građani koji su imali ikakve veze sa sudstvom ili institucijama te vrste, žale se već godinama na neefikasan pravosudni sistem. U Srbiji posebno. Gotovo da ne poznajem privrednika koji je nešto pohvalno rekao o našem pravosuđu.

Piše: Radojka Nikolić

Primedbe se svode uglavnom na to da je sistem spor i neefikasan i da su godine potrebne da se reši nešto što se može uraditi bukvalno “u dva koraka”. I evo, da je taj utisak tačan potvrdio je, još jednom, Balkanski barometar – godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC), u kojem se analiziraju podaci prikupljeni od građana i kompanija Zapadnog Balkana, na temu zaposlenosti, trgovine, investicija, korupcije i slično.

Početkom jula u Sarajevu je predstavljen 5. Balkanski barometar (a pre toga i na Berlinskom procesu u Poznanju), čiji je cilj da pruži realan pregled stanja u zemljama u regionu. Da se na osnovu toga pokaže šta bi zemlje trebalo da poprave na planu ekonomije, vladavine prava i ostalih oblasti, na putu ka Evropskoj uniji. Kao i do sada, anketirani su građani u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu. I svima im je bilo zajedničko da: najmanje veruju pravosuđu! Svi oni uopšte ne osećaju da postoji vladavina prava.

Zanimljivo, ali te ocene građana i privrednika podudaraju se sa podacima Svetskog ekonomskog foruma, koji Srbiju rangira čak oko 100-tog mesta u svetu (na listi od oko 160 zemalja), po brzini okončanja pravnog postupka i efikasnosti sudova. Iza nas su i još neke države Zapadnog Balkana.

Dakle, najgore nam je sa pravosuđem, ali šta kažu građani i predstavnici kompanija kad je reč o drugim aspektima života. Za divno čudo, ima dosta optimizma. Tako su, na primer, privrednici optimističniji od građana i smatraju da u zemljama Zapadnog Balkana može da bude razvijeno dobro privredno okruženje i ekonomija. Zatim, građani Srbije su najoptimističniji kada je reč o tome da će za godinu dana njihova zemlja biti odlično mesto za investicije.

Svojom bezbednošću, prema istraživanju, zadovoljno je 39 odsto građana Srbije, dok 55 posto ispitanih privrednika Srbiju predstavlja kao mesto koje je dobro za ekonomiju. I u BiH je povećan broj zadovoljnih građana, prvi put u poslednjih pet godina. Evo kako: šest odsto njih je izgubilo posao, a istovremeno 48 odsto privrednika traži radnu snagu! Pa, zar to nije razlog za zadovoljstvo?!

A tek u Crnoj Gori! Tamo, po istraživanju Balkanskog barometra, pozitivan stav prema budućnosti imaju i građani i privrednici. Dalje, Crnogorci tvrde da se osećaju dobro u svim zemljama u regionu, a 60 odsto privrednika je spremno da zapošljava građane iz drugih država regiona.

Tužni su samo u Severnoj Makedoniji. Tamo je zabeležen pad svih pokazatelja, zbog političkih previranja u zemlji proteklih godina. Zadovoljstvo građana SM palo je za deset procenata, ali je izrazito porasla svest o klimatskim promenama i ekološkom zagađenju. Bar to.

Najveći broj ispitanika u Albaniji veruje da bi ulazak u EU bio dobar za njihovu privredu, ali se takođe veliki broj građana boji siromaštva i veruje da naporan rad u životu može doneti prosperitet… I, naravno – više od polovine ispitanih građana je podržalo evropsku integraciju regiona…

Kakav apsurd?! Pa, EU je za Zapadni Balkan – nikad dalja. I tako, do sledećeg Balkanskog barometra. Njima se ne žuri, a mi nemamo kud.

Piše: Radojka Nikolić


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: