KULTUROLOŠKE RAZLIKE U POSLOVANJU KINESKIH I SRPSKIH BIZNISMENA: Kinezi uporni i istrajni, Srbi kratkog daha

Efikasnost, upornost, ali i spremnost na rizik tipični su za Kineze, dok su srpskim radnicima najvažniji dobri međuljudski odnosi i predvidivost poslovanja, konstatovano je na skupu koji su organizovali Privredna komora Beograda i Mokrogorska škola menadžmenta krajem juna u Beogradu. Ova konferencija o interkulturalnoj komunikaciji važna je za poslovanje i razvoj kompanija u kojima zajedno rade Srbi i Kinezi

Učesnici konferencije “Poslovni odnosi Srbije i Kine – kroz prizmu interkulturalnih komunikacija”

To što su kineske kompanije na srpskom tržištu prepoznatljive po velikim projektima, gradnji mostova, puteva i preuzimanju strateških preduzeća, nije slučajno. Takva poslovna politika je deo njihove kulture koja je prevashodno okrenuta ka uspehu. Za razliku od njih, srpsku kulturu karakteriše primarni značaj međuljudskih odnosa, što je odlična podloga za razvijanje sektora usluga. Kineski investitori koji dolaze u našu zemlju upravo bi na to trebalo da obrate posebnu pažnju.

Ovo je samo jedan od brojnih saveta koje su predstavnici Privredne komore Beograda – Privredne komore Srbije i Mokrogorske škole menadžmenta uputili 27. juna kompanijama iz Kine na konferenciji “Poslovni odnosi Srbije i Kine – kroz prizmu interkulturalnih komunikacija”. Zbog sve većih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji, ovo je prvi u seriji skupova koje pokreću Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda i Mokrogorska škola menadžmenta, kako bi se predstavnici kineskih i srpskih kompanija međusobno upoznali sa kulturnim vrednostima, tradicijom i standardima. Predavač Valentina Ivanić, osnivač Instituta Cultural Due Diligence, naglasila je da se firme koje dolaze da investiraju u Srbiju najčešće bave finansijskom procenom kompanija koje žele da preuzmu, a da vrlo često zaboravljaju da obave kulturološku procenu visine razlika u kulturi dva naroda.

– Zato se posle, kada dođe do realizacije posla, dešava da se nisu razumeli onako kako su očekivali.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: