PJOTR JELENSKI: “Akvizicija” talenata u Srbiji je za nas najvažniji posao

Zainteresovani smo za nove, razvojne projekte koji bi mogli da postanu deo kompanije, otvoreni smo za prijem talentovanih ljudi, ali nemamo u planu novu akviziciju u Srbiji. Vaše tržište je prilično inovativno, ali s druge strane, proces digitalizacije je spor. Cilj nam je da razvijamo e-trgovinu i mobilna plaćanja, kao i mrežu POS terminala i bankomata u celom regionu, kaže za Magazin Biznis prvi čovek kompanije

Pjotr Jelenski

Iako Asseco nema u planu kupovinu novih firmi u Srbiji, za ovaj IT gigant je srpsko tržište najznačajnije u regionu, a posebno u sektoru plaćanja. U tom smislu, ova kompanija će u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, intenzivno razvijati e-trgovinu, procese obrade i mobilna plaćanja, kao i postavljanje POS terminala i bankomata. Generalno, Asseco SEE (South Eastern Europe) planira da u naredne tri godine poveća dobit za oko 50 odsto, što bi trebalo da bude rezultat i organskog rasta i planiranih akvizicija.

Ovim rečima je Pjotr (Piotr) Jelenski, predsednik Upravnog odbora Asseco SEE, objasnio za Magazin Biznis kakvi su planovi kompanije, ali i šta će biti ključni potezi u našoj zemlji i regionu.

– Imamo više od 500 zaposlenih u kompaniji u Srbiji i nastavljamo da se razvijamo. To je za nas veoma značajno tržište. Smatram da smo uspeli da se približimo našim korisnicima u Srbiji jer se trudimo da budemo fleksibilni i pristupačni – ističe Jelenski.

Prema njegovim rečima, Asseco je u Srbiji fokusiran na manje, inovativne projekte koji bi mogli na neki način da postanu deo kompanije, ali za sada nisu planirali neku veću akviziciju.

– Mi smo otvoreni za nove ljude, za prijem talentovanih kadrova. To nam je sada najveća “akvizicija” u Srbiji – kaže on.

• Kako biste ocenili tržište Srbije?
– S jedne strane, srpsko tržište je prilično inovativno, ali s druge, proces digitalizacije je veoma spor. Tako, recimo, e-trgovina skoro da ne postoji u Srbiji. Čak i ako pogledate koliko ljudi ili preduzeća kupuju preko interneta, videćete da je to mali broj i da je ova oblast slabo razvijena.

• Da li ima izgleda da se to promeni i šta je potrebno da bi do toga došlo?
– Verujem da će e-komerc u narednom periodu sve više rasti. Njegov razvoj dovešće do većeg pritiska na sve one koji pružaju usluge, na različite službe i ustanove, da se prebace na digitalno poslovanje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: