PREDRAG MIHAJLOVIĆ: Ima prostora za dalji rast kreditiranja

Iako su banke kao komercijalne finansijske institucije profitno orijentisane, moraju da podrže i rast ekonomije. Najveći prostor vidim u jačem finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, s obzirom na to da ovaj segment čini 99,5 odsto od ukupnog broja kompanija, zapošljava 65 odsto svih zaposlenih, ali ipak kreira skromnih 32 odsto BDP-a

Predrag Mihajlović

U Srbiji ukupna bankarska aktiva čini 72,5 odsto BDP-a, dok krediti čine 45 odsto. Istovremeno, prosečni nivo aktive na tržištu Centralnoistočne Evrope je oko 96 odsto. To nam govori da u Srbiji, uz Rumuniju i Bugarsku, postoji najveći prostor za dalji rast kreditiranja. Smatram da, iako su banke kao komercijalne finansijske institucije profitno orijentisane, moraju da podrže i rast ekonomije. Najveći prostor vidim u jačem finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, s obzirom na to da ovaj segment čini 99,5 odsto od ukupnog broja kompanija, zapošljava 65 odsto svih zaposlenih, ali ipak kreira skromnih 32 odsto BDP-a.

Ovako je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, OTP grupa, i predsednik UO Udruženja banaka Srbije, odgovorio na naše pitanje o očekivanim trendovima u poslovanju banaka na srpskom tržištu i o tome šta će to značiti za građane. Mihajlović ističe da bi trebalo da dođe do novih i efikasnijih modela upravo za finansiranje malih i srednjih preduzeća:

– Mogući modaliteti uključuju sigurno i podršku države kroz garancijske šeme, koje se mogu postaviti po uzoru na sistem osiguranja depozita fizičkih lica u bankama koji već postoji, ali i razne programe finansiranja iz EU kroz IPA fondove ili garancije međunarodnih finansijskih institucija.

• Šta to znači za klijente?
– To znači da možemo odobriti bolje uslove kreditiranja: niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju tih elemenata.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: