POLJOPRIVREDA: Srpskom agraru je potreban veliki zaokret

“Cilj, bez plana kako da ga dostignete, je samo želja”. Ovako se najbolje može opisati odnos Srbije prema poljoprivredi. Već decenijama unazad Srbija govori kako je poljoprivreda naša razvojna šansa, ali ništa, ili gotovo ništa ne čini da to u praksi potvrdi.

Piše: Marija Desivojević Cvetković

Istorija srpskih i jugoslovenskih zabluda u poljoprivredi je duga. Posle Drugog svetskog rata, nove vlasti pošle su putem Sovjetskog Saveza i u zemlji sprovele opštu industrijalizaciju. Poput svojih uzora, Jugoslavija je razvijala tešku industriju, ne vodeći računa o tome da, sem tadašnje ideološke bliskosti, naše dve zemlje, u ekonomskom smislu, nemaju ništa zajedničko. Sve ovo rezultiralo je time da je Jugoslavija u ovom periodu uvozila i pšenicu i kukuruz.

Vlasti koje su se smenjivale, po pravilu su usvajale nove strategije, a da ni prethodne nisu zaživele. I ovi dokumenti ostali su na nivou pustih želja.

Rezultat je očigledan. Industrije danas nema, ali nažalost nema ni poljoprivrede. Sada je jasno da srpsko selo izumire, jer više od 1.000 sela ima manje od 100 stanovnika. U preko 200 naselja nema osobe mlađe od 20 godina, a naš prosečni poljoprivrednik – ima više od 60. I bliži je penziji, nego aktivnom radu.

Kako danas zvuči podatak da je još Kraljevina Srbija, čak četvrt veka neprekidno, imala spoljnotrgovinski suficit, a da je skoro 90% izvoza činila poljoprivreda? Polovinu tog izvoza, uoči Balkanskih ratova, generisala su samo četiri proizvoda: pšenica, kukuruz, suve šljive i svinjsko meso.

A vek kasnije, Srbija gaji manje od 900.000 goveda i to je najmanji broj u novijoj istoriji. U prošloj godini izvezeno je tek nešto više od 300 tona bebi bifa, a uoči raspada SFRJ izvoz ovog najkvalitetnijeg crvenog mesa bio je 100 puta veći. Broj svinja u tovu je takođe najmanji od 1995. godine. U protekle tri decenije rast poljoprivrede iznosi samo 0,45 odsto!

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: