POSLEDICE EKONOMSKOG SUKOBA KINE I AMERIKE: Nema pobednika u trgovinskom ratu

Visoke carine na uvoz robe, prekid trgovinskih sporazuma između kineskih i američkih kompanija i ograničavanje pristupa tržištu, dovešće do smanjenja svetskog BDP-a za 0,8 odsto ove godine, upozorili su analitičari. Najveću cenu će, ipak, platiti kineski i američki potrošači. Sastanak Donalda Trampa i Si Đinpinga na Samitu G20 krajem juna pružio je novu šansu pregovorima i okončanju trgovinskog rata

I “rat” i “mir”: Donald Tramp i Si Đinping na Samitu G20 u Osaki

Samo 45 dana nakon što je američka administracija zabranila kineskoj kompaniji Huavej da posluje na njihovom tržištu, prvi čovek SAD promenio je mišljenje. Odluka Donalda Trampa koju je obelodanio krajem juna na Samitu G20 u Osaki da američke kompanije, ipak, mogu da prodaju komponente kineskom IT gigantu, dokaz je da je u današnjem svetu nemoguće postaviti barijere i zatvoriti neko tržište. Zapravo, može, ali je to dugoročno neodrživo.

Trampov pokušaj da kazni Kinu postavljanjem rampe Huaveju očigledno je vrlo brzo postao kontraproduktivan, jer je propast višemilionskih poslova previsoka cena za američke firme. To je najbolji pokazatelj da je svaka pobeda u ovakvom ratu Pirova pobeda jer u njemu svi gube, i kompanije i potrošači i države.

Svetski mediji su nakon sastanka dva predsednika na Samitu G20 objavili da je konačno postignut dogovor o novom “prekidu vatre” u trgovinskom ratu koji traje već godinu dana. Tramp je tim povodom izjavio, kako javlja američka agencija Asošijeted pres (AP), da su se Kina i SAD vratile ‘na pravi put’ ka postizanju trgovinskog sporazuma. Kako je Tramp rekao novinarima, on i Si Đinping su u Osaki imali “veoma, veoma dobar sastanak koji je ispao bolji nego što se očekivalo”.

I kineski mediji su ocenili da su se dve države dogovorile da restartuju razgovore o trgovini. Vašington neće, kako je prenela kineska agencija Sinhua posle sastanka dvojice lidera, uvesti nove sankcije na uvoz robe iz Kine. Prvi čovek SAD izjavio je i da će, kako prenosi CNN, američke firme moći da prodaju tehnologiju i komponente Huaveju, ali pod uslovom da to ne predstavlja pretnju po nacionalne interese SAD.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Kako dokumentovati isplatu naknade za prevoz
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Zašto je važna emisija srpskih evroobveznica
  • ENRIKO SAMER: „Pojas i put“ važna i za Trst
  • DIGITALNI VODIČ: Srbija prva u regionu uvodi 5G
  • POSLOVNA SAZNANJA: Nebo je granica
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS O BREND KULTURI
  • TV SLIKE I PRILIKE: Kako biti blizu istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2019.
Podelite ovaj tekst: