КАКО АУСТРИЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ КАДРОВЕ ПОТРЕБНЕ ПРИВРЕДИ

Према подацима аустријског Министарства економије за 2012. годину, у Аустрији је 35.000 предузећа обучавало преко 120.000 ученика у привреди

 

austrijaУ већини европских држава долази последњих година до значајног повећања незапослености младих људи. У Шпанији и Грчкој скоро 60 одсто људи млађих од 25 година нема посао (европски просек за ову категорију износи 23,5 одсто). У таквој ситуацији расте интересовање чланица ЕУ и Европске комисије за развојем стручног образовања, а нарочито дуалног образовања („apprenticeships“, образовања ученика у привреди и друге сличне форме стручног образовања). Чланице ЕУ које располажу добрим моделима стручног образовања, нарочито образовања ученика у привреди (као што су Аустрија, Немачка, Данска и Холандија) у знатно мањој мери су погођене проблемом незапослености младих од земаља чији се образовни систем углавном ослања на класичне форме.

Признато 199 стручних послова

Дуални систем образовања се знатно разликује од класичног јер се ученик налази у посебном образовно-радном односу са фирмом послодавцем, док је истовремено и ученик једне стручне школе.

Аустрија располаже добро развијеним и диференцираним системом стручног дуалног образовања који се састоји од школског стручног образовања, где полазници уче теорију посла који ће обављати и практичног дела који се обавља у предузећима одговарајућих профила. Ученици око 80 одсто радног времена посвећују стручном раду у пракси (фирми) и око 20 одсто теоријском учењу у школама. Око 40 одсто свих ученика у Аустрији, после завршетка обавезног деветогодишњег школовања, започињу стручно дуално образовање по наведеном моделу. Даљих 40 одсто се опредељује за средње стручне или више стручне школе, тако да се, укупно гледајући, око 80 одсто свих ученика у Аустрији опредељује за стручна занимања.

Пише: Вера Видовић, директорка Представништва Привредне коморе Србије у Аустрији

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОНУДА ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА Предности међународног путног осигурања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (1) Инвестирајте у промене
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Четири димензије људских ресурса
  • ДУНАВ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД ОБЕЛЕЖИО СЕДАМ ГОДИНА РАДА Имовина повећана на 8,7 милијарди динара
  • Следећи број Економетра излази 3. јуна 2014.
Podelite ovaj tekst: