ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ: Реке не знају за границе

Студија вредна 634.340 евра финансира се из ИПА фондова. На овом пројекту ради 18 мађарских и 14 српских истраживача. Истраживања су почела у фебруару прошле године а завршиће се крајем јула ове. Носиоци пројекта су Департман за физичку географију и геоинформатику Универзитета у Сегедину и факултети Универзитета у Новом Саду

reke-neznaju-za-graniceОно што је нафта била у прошлом веку, то ће вода бити у овом – драгоцени ресурс. Научници су одавно упозоравали на неповољне последице климатских промена а данас смо постали њихови сведоци. Превише кишне или још чешће сушне године, промениле су нам живот. Највише проблема због тога су имали пољопривредници. Посебно су мала газдинства претрпела велике штете. То може бар делимично да се ублажи ако се у помоћ позове наука. Зато је покренут пројекат „Недостатак воде и стратегија прилагођавања, управљање водама у пограничном региону Мађарске и Србије”.

Студија је вредна 634.340 евра и финансира се из ИПА фондова. Истраживања су почела у фебруару прошле године а завршиће се крајем јула ове. Носиоци пројекта су Департман за физичку географију и геоинформатику Универзитета у Сегедину, а са наше стране Природноматематички факултет (Департман за географију, туризам, угоститељство и хотелијерство) и Факултет техничких наука (центри за смањење катастрофалних ризика и биосенсинг технологије), Универзитета у Новом Саду. На овом пројекту ради 18 мађарских и 14 српских истраживача. Од ваннаучних институција ту је Дирекција за воду регије Доња Тиса која управља подручјем од 8.303 квадратна километра и дуго сарађује са прекограничним партнерима.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОНУДА ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА Предности међународног путног осигурања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (1) Инвестирајте у промене
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Четири димензије људских ресурса
  • ДУНАВ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД ОБЕЛЕЖИО СЕДАМ ГОДИНА РАДА Имовина повећана на 8,7 милијарди динара
  • Следећи број Економетра излази 3. јуна 2014.
Podelite ovaj tekst: