ДР БЛАГОЈЕ ПАУНОВИЋ: Смањује се број средњих предузећа

Стопа пада средњих фирми скоро пет пута је већа од смањења броја предузећа у целокупном сектору МСПП у 2012. години, а ситуација је и сада слична. У средњим предузећима су се и инвестиције смањиле за око 60 одсто, а цео сектор је неконкурентан и стагнира. Шансе да се то промени су у коренитим променама у привреди, умеренијим порезима и поправљању пословног амбијента

Благоје Пауновић

Благоје Пауновић

Готово сви показатељи пословања казују да је сектор МСПП (микро, мала, средња предузећа и предузетници) у Србији у веома тешком положају. Услед рецесије и неповољних услова пословања погоршана је пословна клима за њихов рад. Према последњим истраживањима Министарства привреде, Министарства за регионални развој и Националне агенције за регионални развој у 2012. години, када је привреда ушла у нову рецесиону фазу, овај сектор је у спољнотрговинском дефициту остварио високих 70,8 одсто. Међу најважнијим индикаторима кризе су смањење броја МСПП, за више од 2.000, а у 2012. запослено је и око 5.000 мање радника него у 2011. години. То је важан показатељ успоравања реформи, а посебно што је последњи чин на који се одлучују предузетници запошљавање нових људи. Дошло је и до пада индустријске производње и инвестиција, каже у разговору за Економетар др Благоје Пауновић.

Овај стручњак за мала и средња предузећа, професор на Економском факултету у Београду, истиче да посебно забрињава што је криза погодила највише средња предузећа, где је смањен и број основаних фирми и број запослених. Средња предузећа су спона између малих и великих, а њихово добро пословање основна је претпоставка за здраву привреду.

– Веома забрињавају негативни трендови. У 2012. години број средњих фирми смањен је за 3,4 одсто, што је скоро пет пута већа стопа пада од смањења броја фирми у целокупном сектору МСПП (0,7 одсто), у односу на 2011. годину. И запосленост је у средњим фирмама пала за 3,5 одсто, односно око 3.200 људи остало је без посла. Највише забрињава што су се у средњим фирмама инвестиције смањиле за око 60 одсто, што је скоро дупло више него у целокупном сектору МСПП, због чега су ова предузећа неконкурентна. Ситуација је и сада слична, објашњава Благоје Пауновић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОНУДА ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА Предности међународног путног осигурања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (1) Инвестирајте у промене
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Четири димензије људских ресурса
  • ДУНАВ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД ОБЕЛЕЖИО СЕДАМ ГОДИНА РАДА Имовина повећана на 8,7 милијарди динара
  • Следећи број Економетра излази 3. јуна 2014.
Podelite ovaj tekst: