UVOD U BIZNIS: Juriš na kasu

Početkom ove godine konačno su prebrojani zaposleni u javnom sektoru: na državnoj kasi je 781.000 ljudi. Odnosno, svi oni su zaposleni u javnim sektorima koji se finansiraju iz budžeta.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

I, kako je precizirao ministar finansija Lazar Krstić: na neodređeno vreme je zaposleno 645.000 ljudi, na određeno vreme 73.000, po ugovoru 55.000, a preko zadruga 8.000 ljudi. Rezultati nisu konačni. Još se istražuje, pa će možda broj onih koji su na budžetskoj kasi biti i veći. Za sada je to 46 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

Pa ko, onda, uopšte puni taj državni budžet, a da iz njega ne uzima? Teško je izračunati. Da pokušamo ovako. U Srbiji je zaposleno oko 1.700.000 ljudi. Ako se od toga oduzme 781.000 zaposlenih u javnom sektoru, ostaje oko 919.000 zaposlenih. Od toga u industriji, odnosno u „neposrednoj proizvodnji“ kako se to nekada zvalo, radi oko 300.000 ljudi. Umanji li se ukupan broj zaposlenih i za tu cifru, ostaje oko 619.000 zaposlenih. Gde zaposlenih? Pa, u privatnom sektoru, u malim, srednjim i ponekom velikom preduzeću. Obično se procenjuje da u Srbiji ima oko 300.000 malih, srednjih i mikro preduzeća. To znači, da su po jednom privrednom subjektu iz te kategorije, prosečno zaposlene dve osobe. Uopšteno, u sektoru koji smatramo privredom, u Srbiji je zaposleno oko 919.000 ljudi. A od tog sektora živi 781.000 zaposlenih u javnom sektoru i oko 1.700.000 penzionera. Dakle, gotovo 2,5 miliona ljudi. Može li tako? Očigledno da može. U Srbiji. Jer, u nekim uređenim evropskim državama stvari stoje drugačije.

Naprimer, u Nemačkoj i Švajcarskoj u javnom sektoru, koji se finansira iz državne kase, radi manje od 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u zemlji. U Francuskoj se iz državne kase finansira oko 24 odsto od ukupnog broja zaposlenih, u Poljskoj i Holandiji oko 21 odsto, u Grčkoj dvadesetak procenata, a u Irskoj ispod 17 odsto zaposlenih. U našem neposrednom okruženju, u Hrvatskoj, u državnom sektoru radi oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a u Crnoj Gori oko 35 procenata. U bogatijim državama, kao što su, naprimer, Norveška i Rusija, država je poslodavac za 30 do 35 odsto od ukupno zaposlenih. Među svetske rekordere, kod kojih je procenat zaposlenih u javnom sektoru ispod deset odsto su Japan i Čile, a koji procenat iznad toga, imaju Novi Zeland, Turska i Meksiko.

„Za budžet je takvo stanje neodrživo, ne samo zbog toga što je javni sektor preglomazan za ekonomiju kakvu imamo, već i zbog toga što su tu plate znatno veće nego u privatnom sektoru“, rekao je ministar Krstić. Naravno da je neodrživo, jer je javni dug Srbije već premašio 20 milijardi evra, a samo u ovoj godini planirana su dodatna zaduženja od pet milijardi evra…
Novac je, razume se, veoma potreban jer je u ovom jurišu na državnu kasu, posebno zanimljiv slučaj nansiranja partija. Naime, prema zakonu iz 2011. godine, političke stranke u parlamentu nansiraju se sredstvima iz srpskog budžeta, odakle prosečno mesečno uzimaju oko 900.000 evra. Još od devedesetih godina, od početka parlamentarizma u Srbiji, menjaju se zakoni o nansiranju političkih partija, ali po ovom najnovijem su stranke najviše dobile.

Pa, kad spojite sigurno radno mesto u javnom sektoru, koje se u mnogo slučajeva može povezati i sa partijskim posredništvom, kad tome dodate i partijski rad čije je nansiranje zagarantovano zakonom, onda je jasno da je zanimanje „političar“ u Srbiji najisplativije. Koliko dugo će ovaj juriš na novac moći da izdrži državna kasa? Neograničeno dugo. Jer o budžetu odlučuju političari.


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: