ISKOSA GLEDANO: 80 odsto

Samo što se nismo zadevetili, zadesetili, obamrli, obnevideli. Porez na imovinu u glavnom gradu će biti povećan, ali ne za više od 80 odsto!

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Što je baš malo, sitnica, takoreći sića. A niko da pisne. Jer, ako je reformski, prava je sreća što nije 180 ili celih 280 odsto. A moglo je da bude. Mada, ne brinite kažu, još nismo izračunali, tek smo kod zona – ali, ko zna, može ipak i da bude.

KONTROVERZAN POREZ: Ali, da krenemo od početka. Porez na imovinu je jedan kontroverzan, da ne kažemo upitan porez. Njega plaćate pošto ste na svoje prihode platili porez na dohodak i pošto ste platili porez na promet ili PDV, zavisno kad ste i kako ste imovinu stekli. Ako ste pare potrošili u kafani, na putovanja ili ih prokockali, porez na imovinu vam se ne može naplatiti. Što jeste, jeste. Tako je porez na imovinu ekonomski, pa i politički gotovo neopravdan. Njegova je funkcija da udesi ono što je poreska politika propustila da učini, da raspodelu u društvu drži u socijalno i politički prihvatljivim, a ekonomski podsticajnim granicama. Zato neke dobro uređene zemlje klasičan porez na imovinu i nemaju – kao Nemačka. Mada i tamošnja disproporcija u raspodeli imovine stalno ponovo oživljava takvu ideju, naročito kad je u pitanju par procenata najbogatijih u društvu. Sem što je sa napred navedenog stanovišta gotovo pa nepravedan, naplata poreza na imovinu ne opravdava uvek svoje troškove, bar tako argumentuju oni kojima ovaj porez nije mio. Kao pravednija i efikasnija alternativa porezu na imovinu ističe se uvek iznova porez na nasledstvo. Jer, često ogromna nasledstva pripadnu po niskoj poreskoj ceni nekome ko nije kap znoja prolio da bi ta bogatstva stekao. Onda je pravično da bude oporezovan, ponegde i porezom koji se može smatrati eksproprijatorskim.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: